IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mobileye конфиденциално е подала проспект за IPO в САЩ

Част от постъпленията от листването Intel ще използва за новите си заводи за чипове

18:57 | 07.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер. <em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският технологичен гигант Intel обяви, че звеното му Mobileye поверително е подало документи за първично публично предлагане в Съединените щати, което може да оцени подразделението за самоуправляващи се коли на над 50 млрд. долара, предава Ройтерс.

Intel не разкрива повече подробности за предлагането, но преди това е споделяла, че по-голямата част от средствата ще дойдат от продажбата на акции. Част от тези пари ще бъдат използвани за изграждането на още заводи за чипове на Intel, заяви през декември главният изпълнителен директор на компанията Пат Гелсингер.

Гигантът ще запази мажоритарен дял в звеното след IPO-то.

Пазарът на първични публични предлагания се промени значително откакто Intel обяви през декември, че ще направи Mobileye публична – редица компании отложиха листванията си, тъй като световните фондови пазари преминават през бурен период поради опасения от предстоящо повишаване на лихвите и геополитическото напрежение.

Mobileye е израелска компания, която Intel придоби за около 15,3 млрд. долара през 2017 г. Фирмата е основана през 1999 г. и планира да изгради собствени лидарни сензори, за да помогне на колите си да създават триизмерна картина на пътя. В момента компанията ползва такива технологии от Luminar Technologies в своите роботаксита.

Mobileye, сред чиито клиенти попадат BMW, Audi, Volkswagen, Nissan, Honda и General Motors, е лъч светлина за Intel, която е изправена пред ожесточена конкуренция в сегмента с производство на чипове от играчи като Nvidia и Qualcomm.

Гелсингер е под натиск от инвеститори активисти да обмисли отделянето на операциите за производство на чипове, но компанията също така планира да инвестира милиарди в разширяването на производствения си капацитет в Съединените щати и да увеличи пазарния си дял. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още