Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Мобилно приложение може да помогне за завръщането към международните пътувания

Софтуерът на IATA има шанса да се окаже стъпка напред за авиоиндустрията

Мобилно приложение може да помогне за завръщането към международните пътувания

Снимка: Cole Burston/Bloomberg

Ново приложение, което трябва да бъде пуснато до няколко седмици, може да се окаже първата крачка към връщането към международните пътувания без карантина, пише CNBC.

Приложението на Международната асоциация по въздушен транспорт (IATA) ще позволи на правителства и авиокомпании дигитално да събират, да имат достъп до и да споделят информация за отделните пътници и по-точно за Covid тестовете им и ваксинациите.

Още по темата

IATA, в която членуват 290 авиокомпании, твърди, че инструментът ще даде по-голяма ефективност в проверките на здравната документация и ще ускори възстановяването на сектора, който беше засегнат силно от здравната криза.

„Става дума за дигитализацията на съществуващи процеси“, коментира Ник Карийн, старши вицепрезидент на IATA по пътническите товари и сигурността.

„Това е пътят напред, защото ако правим ръчна обработка, ще се сблъскаме с бързо спиране минути след като започнем да виждаме рестартирането“, допълва той.

Singapore Airlines ще е първата авиокомпания, използваща този инструмент за маршрут до лондонското летище „Хийтроу“. 31 други превозвача, включително Air New Zealand, както и Emirates и Etihad, ще проведат тестове през март и април.

IATA не работи сама по разработването на т.нар. дигитални здравни паспорти, които целят възобновяването на международните пътувания. Международни агенции, правителства и технологични компании също действат в тази посока. Но Карийн твърди, че се надява приложението да утвърди „минимален набор от изисквания“, който да позволи по-голяма оперативна съвместимост.

„В крайна сметка ще видите много хора в тази област, но ние определяме базовата линия по отношение на това какъв трябва да бъде стандартът“, коментира той.

С новото приложение и продължаващото разпространение на ваксините, глобалната асоциация на авиокомпаниите прогнозира, че може да достигне около 50% от нивата от 2019 г. през настоящата година.

По-рано анализатори поделиха, че очаква по-голям скок в пътуванията в началото на 2021 г., но продължаващото разпространение на коронавируса и появата на нови варианти оставиха на заден план тези прогнози.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Трима астронавти пристигнаха на новата космическа станция на Китай