IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли държавни субсидии да развият пазара на електромобили

Само технологичното предимство може да ни изведе пред конкуренцията, посочи Храбрин Иванчев от Българската асоциация електрически превозни средства

16:56 | 11.02.20 г.
Могат ли държавни субсидии да развият пазара на електромобили

Той посочи, че за три години от три зарядни в София, някои и неработещи тогава, вече има 180 в цялата страна. Експертът от Българската асоциация за електрически превозни средства съобщи, че в Румъния има 10 хил. евро субсидия при покупка на електромобил.

По данни на Acoциaциятa нa eвpoпeйcĸитe пpoизвoдитeли нa aвтoмoбили пpeз пocлeднитe тpи мeceцa нa миналата година в Бългapия нe e peгиcтpиpaн нитo eдин нoв електомобил. Ha гoдишнa бaзa cпaдът е 6,7% до o oбщo 181 електро автомобила, но плъгин xибpидитe pacтaт дo 56.

По думите му това, че няма нито един отчетен електромобил, се дължи на техническа пречка.

"Има темп на нарастване - освен 200 нови коли, се внесоха и около 800 употребявани. Автомобилният пазар в България е на употребяваните автомобили", коментира експертът и изброи кои са най-търсените – Hyundai Kona, BMW i3, Nissan Leaf. – Около 100 са автомобилите Tesla в България.“

Храбрин Иванчев прогнозира, че е възможно да привлечем завод на Tesla, но е на мнение, че в момент, в който компанията е пред започване на проекта си в Германия, “e трудно да се предположи, че ще мислят за друга потенциална възможност”.

"Ние сме малки, ние нямаме и зарядни, но това е проблем на цяла Източна Европа", потвърди перспективата пред пазара той.

"Технологиите в електрически автомобили се променят с темп, който никой не е очаквал. С новите технологии при батериите се намалява въглеродният отпечатък", отбеляза Иванчев.

По думите му технологичното предимство е абсолютното конкурентно предимство.

Специалистът напомни, че повечето компании имат или хибриди, или електрически коли.

По думите му опасността от коронавируса е преувеличена за автомобилния сектор и посочи, че Китай произвежда близо 70% от електромобилите в света.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още