IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли технологиите да заменят дизайнерите на автомобили?

Изкуственият интелект не може да докосне потребителя така, че да го накара да купува, твърди професор Хералд Лешке

22:54 | 25.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пандемията създаде нуждата от много хора в здравната индустрия. Това са хора, които трябва да се грижат за други. В бъдеще ще бъде същото. Алгоритмите могат да заменят лекарите, но не и медицинските сестри. Човекът винаги ще има нужда някой да се грижи за него. Така коментира навлизането на изкуствен интелект проф. Хералд Лешке, който е бил дизайнер в Mercedes. Коментарът той направи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие”.

“В бъдеще все така ще имаме нужда от чиста вода. От чист въздух. От чиста енергия. Това последното – особено важи в близко бъдеще. Каквато и професия да имате, трябва да мислите за тези неща”, съветва той.

Проф. Лешке е на мнение, че се задават много нови професии на хоризонта, особено инженерни.

„Те ще разработват нови системи, нови концепции за чиста енергия. Има много области, в които студентите могат да работят. Това е и посоката, в която трябва да се ориентират университетите. Това бъдеще е голям шанс, но и голямо предизвикателство за студентите. От това зависи какво ще се случи в следващите 5-10 години“, смята проф. Лешке.

Според него предстои голямо развитие що се отнася до правилата, държавното управление и новите регулации. „Всичко е свързано с тези неща, освен това, когато правите нови енергийни системи, трябва да обучите хората и как да ги инсталират“, коментира ученият.

Харалд Лешке даде пример с производството на електричество от морските приливи. „Тези съоръжения трябва да се инсталират, има голямо предизвикателство и по въпроса за цената и ефективността им", каза той, но е категоричен, че изкуственият интелект няма да замени дизайнера. "Той може да му помага и дори да се научи да прави нещата по-бързо от него, но не и да го измести.“

Автомобилният дизайнер е категоричен, че няма шанс компютърът да направи автоматично дизайн без намесата на човека. „Със сигурност нещата биха могли да се развиват, но малко се съмнявам, че ще бъдат емоционални и ще докосват хората така, че да ги накарат да купят нещо”, потвърди проф. Лешке.

Той се надява, че автомобилната индустрия трябва да се промени. В момента, според него, потребителите не са толкова свързани с марката. „Те просто искат да купят най-новото и най-хубавото. Това сменя правилата на играта и производствата ще трябва да се адаптират“, посочи автомобилният дизайнер.

Кои професии няма да може да замени изкуственият интелект? Готови ли са нашите университети да обучават бъдещи специалисти? Къде са интересните проекти с електрически прототипи на автомобили?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още