Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Монбат: Единственият производител на специфични литиеви батерии в Германия сме

За да постигне подем, пазарът на електромобили трябва да определя цени, близки до тези на автомобилите, прогнозира главният изпълнителен директор на "Монбат"

гледано: 4008   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Когато бизнес планът е стратегически добре заложен, тогава той функционира. Това сподели Атанас Бобоков, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на "Монбат", в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Той разкри как в началото на 90-те години идва идеята да се изгради нова модерна индустрия за масла от малката русенска рафинерия. 

"През 1993 година в Русе имаше една малка рафинерия – държавно предприятие, което преработваше българския нефт от Шабла, обясни Атанас Бобоков. "То правеше масла. Лесно беше да привлечем опитни химици от него и със собствени средства да започнем едно ново начинание, което доразвивахме и модернизирахме. Когато в България държавните предприятия фалираха, ние бяхме единствената възможност за индустрията в този вакуум като доставчик на масла. Успяхме да натрупаме основен капитал, който използвахме за придобиването на Монбат и за други проекти извън България. Трябваше да съберем най-доброто от акумулаторната индустрия в България и да използваме възможностите на института към БАН за химически източници на ток", разкри още подробности по повод създаването на "Приста Ойл" той.

Според него при управлението на една развиваща се компания понякога се допускат грешки.

"Когато планът е стратегически добре заложен, той функционира. Когато инвестираме например в рециклиране, това е защото ни трябват повече олово и сплави. Когато се стигне до внос на оловосъдържащи материали, те се класифицират като опасни вещества. Оловният концентрат може да пътува в контейнерите през океаните, макар че пастата от акумулатори със същия състав, и дори с по-малко съдържание сяра, се смята за опасен товар и се изискват допълнителни разходи, за да се застрахова и транспортира самият товар, а това отнема време", посочи тънкости от развитието на бизнеса с батерии главният изпълнителен директор на "Монбат".

"В Германия придобихме литиеви фирми, припомни Бобоков и заяви, че към днешна дата оценяват инвестицията като много добра. – Всъщност ние сме единственият производител на литиеви батерии в Германия, свързани с високомощности литиеви клетки. Те се използват за по-специални приложения."

Атанас Бобоков е на мнение, че за да постигне подем, пазарът на електромобили трябва да определя цени, близки до тези на автомобилите днес.

Той обаче смята, че това няма как да стане освен в държави като Дания, Холандия и Норвегия, защото те имат малко население и високи доходи.

Бобоков информира, че "Приста Ойл" има нови възможности за придобиване на фирма от Тунис, Мароко, но и в Египет, Южна Африка и Узбекистан, защото там вероятно ще започне приватизация на държавни предприятия.

Откъде тръгва разрастването на "Приста Ойл"? Какви са прогнозите за развитието на  акумулаторната индустрия в България?

Повече от разговора вижте във видео материала.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Щеше да е много яко, ако и двете немски фирми - придобивки на Монбат не бяха фалирали :)

https://app.insolvenz-portal.de/Insolvenzverfahren/eas-germany-gmbh/2502610

https://app.insolvenz-portal.de/Insolvenzverfahren/gaia-akkumulatorenwerke-gmbh/2453798

Още от Новини
Отчетът на IBM разочарова на фона на свитите продажби в софтуерния бизнес