IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мосад: Високите технологии невинаги са приятели на шпионите

Според директора на израелската разузнавателна служба шпионирането става по-трудно, тъй като технологиите са способни и да разкриват операции

17:50 | 22.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Шпионирането става по-трудно, защото същите технологии, които залавят терористи, могат понякога да разкриват разузнавателни операции, заяви директорът на израелската разузнавателна служба Мосад, цитиран от БТА.

Йозеф Коен описа Мосад като върха на израелското копие срещу заплахи като иранските ядрени и ракетни програми и иранската подкрепа за палестинската ислямистка групировка Хамас.

Той изтъкна предизвикателствата за тайните агенти на разузнавателната служба като технологията за лицево разпознаване и дигитално подсилените документи за самоличност.

„Навсякъде, където отидем, трябва да имаме предвид факта, че службите за сигурност стават по-силни", заяви Коен на бюджетна конференция, организирана от израелското финансово министерство.

„За обикновените хора (технологията) е добра. За хората, които не я искат толкова много, въпросът, разбира се, е предизвикателство от друг порядък", каза той.

„Можете да си представите, че голяма част от проблемите или предизвикателствата за службата говорят за факта, че паспортът ви по същество е във вашите пръстови отпечатъци, във вашата ретина или във вашето лице", заяви Коен, описвайки подобни мерки като често предназначени главно за борба с тероризма, а не за контрашпионаж. „Това поле, което доста силно ни засяга, се променя неузнаваемо и се разраства", каза още той.

През 2010 г. Обединените арабски емирства обвиниха Мосад за убийството на оръжеен доставчик на Хамас в Дубай и публикуваха заснети от камери за наблюдение видеокадри на избягалите извършители, а също техните фалшиви западни паспорти, поставяйки Израел в неловко положение.

Откакто Коен стана директор на Мосад през 2016 г., се предполага, че разузнавателната служба е убила хора на Хамас в Малайзия и Тунис. В нито един от тези случаи не бяха публикувани кадри като тези в Дубай, което показва, че убийците са успели да избегнат наблюдението, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още