IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва полудя по Pokemon GO, а Кремъл не харесва това

Играта все още не е пусната официално в страната, но повече от 1 млн. души я играят само в столицата

17:40 | 01.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Повече от милион души в Москва играят Pokemon GO - мобилната игра, която доминира световните класации в десетки страни по брой сваляния. Бройката е изключително впечатляваща, защото играта все още не е пусната официално в Русия, пише Bloomberg.

Въпреки опитите на разработчика на играта Niantic да управлява глобалното търсене, феновете в Русия и навсякъде другаде правят всичко възможно, за да свалят и инсталират Pokemon GO преди да е излязла официално в страната им. За целта понякога се налага да излъжат телефоните си да мислят, че се намират в друга страна.

Руският мобилен оператор Mobile TeleSystems твърди, че 1,37 млн. души играят Pokemon Go в основните мрежи в Москва, което е седем пъти повече спрямо миналата седмица.

Корпоративни гиганти в Русия се опитват да спечелят от еуфорията и да накарат хората да влязат в магазините им. VimpelCom - третият най-голям мобилен оператор в страната, твърди, че работещите в търговските му обекти ще учат клиентите как да се справят с ограниченията и да свалят играта.

Sberbank пък е купила покемони, с които иска да привлече потребители в близост до своите 29 клона в големите градове. Целта на банката е да увеличи трафика на преминаващите млади хора, които искат да уловят виртуалните герои.

Руското правителство е наясно с този феномен. Дмитрий Песков, говорителят на президента Владимир Путин, заяви през юли, че играенето на Pokemon GO в Кремъл и в други културни обекти е неуважително. Депутатът Франц Клинцевич заяви пред държавната телевизия, че играта трябва да бъде ограничена в свещени места, като църквите и гробищата.

Правителството в Москва заяви, че планира да пусне подобна на Pokemon GO мобилна игра през август, която ще е свързана с исторически личности от страната. Хората ще могат да се разхождат из града и да откриват 3D изображения на Иван Грозни, Александър Пушкин и Юрий Гагарин. Освен това ще могат да си правят и селфи с тях вътре в приложението.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още