IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Motorola изненадващо оттегли жалба срещу Apple

Строг съдия отказва компанията от иска, смята виден патентен експерт

12:23 | 04.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Американският концерн Motorola Mobility, който бе придобит от онлайн ветерана Google, е изтеглил в началото на седмицата изненадващо една от двете жалби, които бе подал в Комисията по международна търговия на САЩ (ITC) срещу конкурента си Apple. При това става дума за втория иск, който ведомството прие едва в средата на септември, пише ZDNet.

Компанията обвинява своя конкурент в нарушени патенти, които са използвани в някои от нейните продукти. Motorola настоява ITC да забрани вноса на iPhone, iPad, iPod Touch и почти всички Mac компютри на територията на страната. Причината, която се изтъква, е, че Apple е нарушила общо седем патента, вложени в устройствата.

Патентите засягат уведомления по местоположение, комуникационни и контролни системи за мултимедия, мениджър на приложения, за да получават само съобщенията, които са от значение за тях. Другите патенти, част от жалбата, са за комуникационни системи между клиенти за чат и съобщения, интерактивни услуги за комуникационни устройства, пренос на съдържание по безжичен път до устройствата, а последният засегнат патент касае система за управление на съдържанието между няколко устройства. 



Motorola твърди, че от Apple са били напълно наясно за съществуването на тези патенти и за факта, че устройствата на компанията ги нарушават. Защо сега компанията оттегля жалбата си, не става ясно.

Може би този ход е знак, че в патентния спор между Apple и дъщерната на Google компания всъщност се проправя решение. Според патентния блогър Флориан Мюлер, който съветва Oracle и Microsoft по патентните въпроси, публикуваното изявление на Motorola включва изрично посочване, че няма споразумение между двете страни.

Вместо това той предполага, че Motorola се отказва от иска заради считания за много строг съдия Теодор Есекс, който традиционно има много високи очаквания към основанията за патентни жалби. „Може би не е случайно, че Motorola оттегли жалбата скоро след назначаването му", пише Мюлер.

Окончателно решение по първата жалба на Motorola срещу Apple в ITC все още няма. В края на август ITC отмени отчасти своето решение на първа инстанция. Според него Apple не нарушава три от четирите посочени от Motorola права. Четвъртият патент бе върнат за преразглеждане от компетентния съдия Томас Пендер. В него става дума за сензор, който определя колко близо потребителят държи мобилното устройство до главата си. Съдията трябва да определи валидността на патента и евентуалното нарушение.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още