IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Музейко“, или как децата да се вдъхновят за науката

Пътуваща изложба провокира към експерименти, посочи Нели Иванова от музейния център

14:40 | 16.11.18 г.
„Музейко“, или как децата да се вдъхновят за науката

Изобретенията са най-прекият път към науката. Важен е начинът, по който те се представят на децата. Зад всяко изобретение се крие научният прогрес, като някои са направени случайно, а при някои от тях е доста дълъг процесът за тяхното създаване. Това каза Нели Иванова от Образователния център в "Музейко" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Науката може да изглежда страшна за незапознатия човек. Ние насърчаваме децата да пробват, тъй като в основата на научния процес са пробите и грешките. За изложбата сме избрали предимно изобретения от XIX и XX век“, посочи тя. "Едно от тях е телеграфът. По този начин представяме нуждата да се предават съобщения до далечни разстояния. Разглеждаме и процеса около изобретяването на телефона, чрез който може да се предава и звук, а не само двуични съобщения."

Нели Иванова обясни, че целта е да се стимулират децата да проявяват твърческо мислене и да не се отказват по време на научния процес. Тя поясни, че колегите ѝ от екипа от "Музейко", които се занимава с децата, са с различни специалности – астрономи, биолози, културолози, политолози.

"Разполагаме с различни тематични работилници в центъра – за биология, химия и астрономия. От всички изобретения децата проявяват най-голям интерес към различните видове телефони", обясни тя и потвърди, че изложбата е гостувала няколко месеца в Разград и Габрово, а в началото на януари ще се пренесе в Пловдив.

Обичат ли децата да задават въпроси? Кой е любимият им въпрос? Колко е най-дългият формат от заниманията в уъркшопа. Какви качества трябва да притежава малкият изобретател? Остават ли спомени за децата от посещението в творческите работилници? Участват ли родителите на децата заедно с тях в творческия процес? Къде ще отиде пътуващата изложба на Музейко?

Повече от разговора вижте във видео материала
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още