IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музикаутор и БХРА се разбраха за авторската музика

Тризвезден хотел, член на БХРА, ще плаща за музика по 1,50 лв. на легло за година

16:40 | 24.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Членовете на БХРА получават преференциални условия за своите лицензионни договори. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Членовете на БХРА получават преференциални условия за своите лицензионни договори. Снимка: sxc.hu

"Музикаутор" и хотелиерите, представлявани от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА), подписаха рамково споразумение за уреждане на авторските права за музиката използвана на територията на хотели, ресторанти и заведения в цяла България, съобщиха от сдружението за колективно управление на авторските права, свързани с музика и музикални издатели.

Споразумението е със срок от 5 години и обхваща възнагражденията за авторски права, дължими на композиторите, текстописците и аранжорите – представлявани от "Музикаутор", за музиката, която звучи в обектите.

Преференциалните му условия важат за всички собственици на хотели, ресторанти и други търговски обекти в България, които членуват в БХРА или в някой от нейните колективни членове.  Възнагражденията на ползвателите, членове на БХРА, ще се изчисляват съгласно общо действащите тарифи на дружеството, но с допълнителната предвидена в споразумението браншова отстъпка в размер на 50% за първата година и с опция за ползване на същата отстъпка през следващата година при изпълнение на заложения обем. През последните три години на споразумението възнагражденията ще нарастват със символичен коефициент.

Според новите условия 3-звезден хотел със 100 легла, който членува в БХРА, ще трябва да плаща 1,50лв на легло на година или общо 150 лв на година. Заведение с категоризация 2 звезди и 70 места ще трябва да плаща по 3,60 лв (на място), на година или общо 273 лв. на година, а ако е сезонно, сумата ще е около 90 – 100 лв., изчислена само за месеците, през които работи. 

При ползването на браншовата отстъпка ползвателите запазват правото си и на индивидуалните отстъпки, предвидени в общите условия на тарифите, ако отговарят на критериите за тях. Веднага ще се ползва отстъпка от 10% за авансово плащане за всички ползватели, които заплатят еднократно дължимите годишни възнаграждения за 2011 г. до 31. 07. 2011 г.

Членовете на БХРА, които подпишат своите договори, не рискуват санкции от Министерство на културата при евенутални проверки от инспекторите на дирекция “Авторско право”. Глобите за некоректните ползватели са от 2000 до 20000 лв. при първо нарушение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още