IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музикаутор иска 100 хил. лв. от община Каварна за неуредени авторски права

Сдружението на композитори, текстописци и аранжори е изпратило нотариални покани до организаторите на концертите в Каварна със срок до 2 август да бъде подписан договор за уреждане на правата

17:29 | 28.07.10 г.
Музикаутор иска 100 хил. лв. от община Каварна за неуредени авторски права

Община Каварна дължи над 100 хил. лева за авторски права върху репертоара на 20 метъл банди, съобщиха от сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор“.

Сдружението, което представлява композитори, текстописци и аранжори, е изпратило нотариални покани до организаторите на концертите в морския град със срок до 2 август да бъде подписан договор за уреждане на авторските права.

Според сдружението композиторите и текстописците на репертоара на над 20 известни метъл групи, изявили се на различни музикални прояви в Каварна, са ощетени с над 100 хил. лева. За последните четири години община Каварна е съорганизатор на множество събития, за които няма подписан договор с Музикаутор. Дължимата сума за авторски права е акумулирана както от периодичните безплатни концерти в морския град, така и от последните две издания на Каварна рок фест, провели се през 2009 и 2010 г., посочват от Музикаутор.

Оттам дават пример с ежегодните концерти за July Morning на Камен бряг с участието на Джон Лоутън, новогодишните музикални прояви в града с участието на Рони Джеймс Дио, норвежкия рокаджия Йорн Ланде, концертите по случай празника на Каварна, на които са участвали изпълнители като Глен Хюз от Deep Purple, както и изявите на Apocalyptica и Емир Костурица & The No Smoking Orchestra, на които общината е организатор. Дължимата сума за авторски права за всички песни, изпълнявани на тези концерти, е над 50 хил. лева, твърдят от Музикаутор.

Само за последните две издания на Каварна рок фест пък "Музикаутор" иска от общината още над 50 хил. лева за авторски права. Отчисленията за тазгодишния фестивал, провел се между 23 и 25 юли, в който взеха участие 13 групи, сред които Таря Турунен, Доро, Sodom и Accept, се равняват на над 20 хил. лева. Авторите на песните, изпълнявани на миналогодишното издание на феста, в който участваха седем метъл величия, сред които Scorpions, Motley Crue и Dream Theatre, са ощетени с над 30 хил. лева, обясняват от сдружението.

От Музикаутор са изпрати нотариална покана до община Каварна със срок до 2 август 2010 г. да бъде подписан договор за уреждане на авторските права на всички събития, на които общината е организатор или съорганизатор. Нотариална покана и изпратена и до фирмата съорганизатор на Каварна рок фест 2010 - Loud Concerts, за уреждане на правата за фестивала и събиране на дължимите суми за минали събития. Съорганизатор на Каварна Рок фест 2009 г. е Жокер Медиа, която вече има действащ рамков договор с Музикаутор.

“На всички тези прояви са изпълнявани песни, които са част от репертоара на Музикаутор и чиито автори не са само самите изпълнители. Емблематичната за събитието на Камен бряг песен „July Morning” например, не е написанa от Джон Лоутън, който я изпълнява. За всички трябва да е ясно, че много често няма съвпадение между изпълнител и автор и че възнаграждението, което изпълнителят получава като такъв, не е възнаграждение за автора. А тези, които са само автори, могат да получат парите си само чрез Музикаутор и за нас е недопустимо толкова масови прояви, станали знакови за България, да продължават да се провеждат в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП)“, аргументират се от Музикаутор.

От сдружението допълват, че при неспазване на сроковете, поставени в нотариалните покани, ще заведат дела срещу некоректните ползватели.

Според ЗАПСП правата за всяка една публична проява трябва да бъдат уредени чрез подписване на договор с Музикаутор, като дължимата сума се изчислява или като процент от сумата от продадени билети, или на базата на времетраенето на изпълнената музика, когато проявата е безплатна.

От сдружението дават за пример за коректни ползватели организаторите на други музикални прояви. От Болкан Ентертейнмент вече са изплатили дължимите отчисления за провелия се през юни концерт на рок легендите AC/DC, както и за метал фестивала Sonisphere. Дружеството е в активни преговори и с организаторите на Park Live Fest 2010, състоял се през юни с участието на международните звезди Gotan Project и Morcheeba. Организаторите на предстоящия през месец август Spirit of Burgas също са подписали договор с Музикаутор, като дължимите суми ще бъдат изплатени след провеждането на концертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още