IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музикаутор разпредели 4,5 млн. лв. за авторски права

Българската музика в частния роден ефир е едва 12%

15:50 | 12.10.10 г.
Музикаутор разпредели 4,5 млн. лв. за авторски права

Музикаутор отчете и разпредели 4,5 млн. лв., съобщиха от дружеството за колективно управление на авторски права на композитори, автори на текст и аранжори. Над 2,5 млн. лв. от тях идват от електронните медии в страната и от публичното изпълнение в заведения, хотели и магазини, а останалите близо 2 млн. лв. са от концертна дейност, механични права, интернет и постъпления за български автори от чужбина.

Събраната сума е за музика, излъчвана през 2009 г. и тя вече е разпределена на българските и чуждестранни автори, чийто репертоар е бил използван през този период. Общата сума от 4,5 млн. лв. за календарната 2009 г. показва спад от близо 7% спрямо същия период на 2008 г., когато Музикаутор отчете рекордните 4,8 млн. лв. приходи от авторски права.

От разпределените над 2,5 млн. лева отчисления от електронни медии и публично изпълнение приблизително 515 хил. лева са за български композитори, текстописци и аранжори, а останалите - за чуждестранни автори. Изчисленията на сдружението показват, че през 2009 г. българската музика в частния ефир е едва 12% и на същите нива като през 2008 г.

От сдружението отчитат и ръст на договорите с хотели, заведения и магазини, като към днешна дата те са над 430 и покриват над 1800 търговски обекта в цялата страна. От началото на 2010 г. досега Музикаутор е подписал над 100 договора за повече от 300 търговски обекта, като постъпленията от сектора до този момент се равняват на тези за цялата 2009 г.

Според устава на сдружението постъпленията от електронни медии и от публично изпълнение се обработват веднъж годишно до месец юли, като сумите се разпределят веднага след приключване на обработката на данните. Постъпленията от концерти се разпределят веднага след като сумата е преведена на дружеството, а тези от механични права – на всеки 3 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още