IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мън Уанджоу настоява съдът в Канада да покаже класифицирани документи

Според нея те ще докажат злоупотреба от страна на канадските власти

15:47 | 17.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Darryl Dyck/Bloomberg</em></p>

Снимка: Darryl Dyck/Bloomberg

Главният финансов директор на Huawei Technologies Мън Уанджоу и нейните адвокати ще се включат по телефона в изслушване в канадски съд, настоявайки главният прокурор на Канада да разкрие още поверителни документи, свързани с ареста на Мън, предава Ройтерс.

48-годишната жена беше арестувана през декември 2018 г. на Международното летище на Ванкувър по искане на САЩ, които я обвиняват в банкова измама с цел заблужаване на HSBC за търговските сделки на Huawei в Иран.

Мън твърди, че е невинна и се бори с екстрадицията си в Съединените щати, докато продължава да е под домашен арест във Ванкувър.

Адвокатите на Мън искат да накарат Върховния съд на Британска Колумбия да покаже още документи в подкрепа на твърденията ѝ, че канадските и американските власти са допуснали злоупотреби в процеса, като са разпитвали Мън преди ареста ѝ, включително такива за неправомерно споделяне на лична информация за нейните електронни устройства.

Адвокатският екип на Мън твърди, че процедурата по екстрадицията ѝ трябва да бъде прекратена. Полицията в Канада отрича да е извършила каквито и да било злоупотреби.

Част от документите, поискани от адвокатите на Мън, им бяха предадени, но съдът отказа да покаже други въз основа на привилегията на иска – нещо, което ще бъде оспорвано в съда тази седмица.

Очаква се изслушванията във Ванкувър да продължат пет дни. График, предложен съвместно от адвокатите на обвинението и защитата, гласи, че решение по въпроса до 2 октомври би позволило останалата част от процеса да продължи по план, а изслушванията да приключат през април 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още