IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мън Уанджоу обяви пред съда, че правата ѝ са били нарушени

Адвокатите на главния финансов директор са категорични, че властите в Канада са нарушили заложеното в Конституцията на страната

12:00 | 25.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу се върна в съда във Ванкувър, след като нейните адвокати заявиха, че канадските власти са злоупотребили с властта си и са нарушили правата ѝ, за да съберат доказателства срещу нея – обвинение, което правителството отрича, предава Ройтерс.

47-годишната Мън беше задържана на летището във Ванкувър на 1 декември по искане на Съединените щати, от които е обвинена в банкова измама и подвеждане на HSBC Holdings за бизнеса на Huawei Technologies в Иран. Тя твърди, че е невинна и се бори срещу екстрадицията си.

Мън е претърсена и разпитана от граничните власти на летището, след като се е приземила с полет от Хонконг. Въпреки това три часа след пристигането ѝ канадската полиция арестува Мън и нейните конституционни права са нарушени.

Във вторник, вторият ден от изслушванията пред съдия Хедър Холмс във Върховния съд на Британска Колумбия, адвокатите на Мън продължиха да настояват за повече разкрития от страна на правителството за нейното задържане и ареста ѝ.

Доказателства показват, че полицията първоначално е планирала да се качи на самолета на Мън, след като той кацне във Ванкувър, и да я арестуват, заявиха адвокатите ѝ, допълвайки, че заповедта е призовавала за незабавен арест. Въпреки това планът се е променил след среща между граничните власти и полицията, въпреки че не е ясно каква е причината за това, допълват адвокатите. Всичко това пък е довело до нарушаването на конституционните права на Мън.

Нейният адвокат Ричард Пек заяви пред съдията, че никой не е отговорил на Мън, когато тя многократно е попитала граничните власти защо е задържана. „На нея не ѝ е казано защо е обект на заповед за арест“, коментира Пек. „Не ѝ е казано, че заповедта е дошла от САЩ и е свързана с дейности отпреди няколко години“.

Адвокатите на Мън планират да завършат представянето на аргументите си в съдебната зала утре.

Изслушването за екстрадицията трябва да започне през януари в рамките на процес, който може да продължи години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още