IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мън Уанджоу от Huawei е получила серия от смъртни заплахи

Финансовият директор на Huawei е получила няколко писма с патрони в дома си във Ванкувър

14:17 | 14.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Darryl Dyck/Bloomberg</em></p>

Снимка: Darryl Dyck/Bloomberg

Главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу е получила няколко смъртни заплахи, включително патрони, изпратени по пощата, докато е била под домашен арест във Ванкувър, беше съобщено пред канадски съд, предава Ройтерс.

Заплахите бяха разкрити по време на свидетелските показания на Дъг Мейнард, главен оперативен мениджър на Lions Gate Risk Management – компанията, която предоставя подробности за сигурността ѝ.

Мън е получила „пет или шест“ заплашителни писма в резиденцията си през юни и юли 2020 г. Полицията във Ванкувър се е заела с проучването на доказателствата за заплахите, коментира Мейнард пред Върховния съд на Британска Колумбия.

Писмата са „идвали по пощата и са били лесно разпознаваеми по външни белези“, коментира Мейнард.

Тази седмица Мън и адвокатите ѝ се върнаха в съда, където настояват условията на нейната гаранция да бъдат разхлабени, включително да отпадне споделянето на подробности за сигурността ѝ, т.е. денонощното ѝ следене.

48-годишната Мън беше арестувана през декември 2018 г. на Ванкувърското международно летище по искане на Съединените щати, където е изправена пред обвинения в банкова измама и предполагаемо подвеждане на HSBC за бизнеса на Huawei в Иран, благодарение на което банката е нарушила американските санкции срещу страната.

Мън твърди, че е невинна и се бори срещу екстрадицията си в САЩ. Скоро след ареста тя беше пусната под гаранция и е под домашен арест във Ванкувър.

Lions Gate е работила с Мън и нейния екип, за да се увери, че доказателствата не са компрометирани. Компанията е отворила писмата, за да потвърди, че става дума за заплахи, коментира Мейнард, допълвайки, че „понякога в пликовете имаше патрони“.

Самоличността и мотивацията на подателя на писмата не са разкрити. Не е ясно и какви са резултатите от разследванията на полицията, която не е откликнала на поканата да коментира въпроса.  

Делото за екстрадицията на Мън трябва да приключи през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още