IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мърдок оцеля при революцията на акционерите

Австралийският медиен магнат успя да запази властта си след годишната среща на акционерите

15:09 | 22.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Акционери протестират срещу пълната власт на Мърдок пред сградата на Fox Studio в Лос Анджелис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Акционери протестират срещу пълната власт на Мърдок пред сградата на Fox Studio в Лос Анджелис. Снимка: Ройтерс

Рупърт Мърдок запазва пълния контрол над своето кралство. Изпълнителният директор на News Corp. успя да потуши избухналото по време на бурно протичащото Общо събрание въстание на някои от акционерите, които настояваха за отстраняването му заради стандала с британския таблоид News of the World.

„Признаваме си грешките и заставаме зад отговорностите си“, заяви Мърдок в петък пред акционерите, които се събраха в залите на филмовото студио Fox в Лос Анджелис. Мърдок увери събралите се, че ще направи всичко, „за да се оправят нещата“. За лична отговорност и последствия не отвори и дума, предаде DPA.

Акционерите искаха промени в управителния съвет, висшия управленчески орган на концерна. В разгорещен дебат те поискаха да отнемат цялата власт на Мърдок, който не само е изпълнителен директор, но и председател на УС и същевременно контрольор.

Все пак на края става ясно, че Мърдок и останалите членове на съвета запазват постовете си. Синовете на магната Джеймс и Лъчлан също остават сред мениджърите на компанията.

Австралийският акционер Стивън Мейн упреква Мъдрок, че ръководи News Corp. като семейна компания, въпреки че по-голямата част от акциите са в чужди ръце. „Прекалено дълго време се отнасяхте към нас като към глупаци“. Джули Танът от инвестиционната компания Christian Brothers Investment Services пък е поискала ръководните и контролни функции да бъдат разделени. И това предложение не бе прието.

Изходът от гласуването впрочем не е голяма изненада – все пак основателят на фирмата държи около 40% от правата за глас и освен това има подкрепата на саудитския принц Ал-Уалид бин Талал, който държи още 7%.

Общото събрание обаче може да има продължение – британският парламентарист Том Уотсън, който е участвал като представител на акционер, се конфронтира с Мърдок с твърдението, че не само са били подслушвани телефони, но също така е било прониквано и в компютърни системи. „Не знам за такова нещо“, заяви Мърдок, добавяйки, че ще провери тези „слухове“.

Едва няколко часа преди събранието европейският клон на концерна News International обяви, че се е съгласил да изплати обезщетение в размер на 2 млн. лири (3,2 млн. долара) на семейството на убитата ученичка Мили Доулър, предаде Ройтерс. Журналисти от закрития вече таблоид News of the World са хакнали и манипулирали телефона на убитот опрез 2002 г. момиче.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още