IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мърдок трябва да преглътне милиардна загуба

News Corp. отчита загуба от 1,6 млрд. долара за четвъртото тримесечие спрямо печалба от 683 млн. долара преди година

12:40 | 09.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	81-годишният Мърдок ще ръководи развлекателното подразделение на концерна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

81-годишният Мърдок ще ръководи развлекателното подразделение на концерна. Снимка: Ройтерс

Медийният магнат Рупърт Мърдок ще трябва да преглътне значителна милиардна загуба точно преди разделянето на империята си. През четвъртото финансово тримесечие боледуващото издателско подразделение на неговия News Corp. записа загуба в размер на 2,8 млрд. долара, предаде Ройтерс.

Това вкара целия конгломерат с дъщерните телевизионни канали Fox, дигиталното подразделение и филмовото студио 20th Century Fox в тъмночервената зона. Преди година концернът успя да отчете печалба в размер на 683 млн. долара, докато сега News Corp. отчита обща загуба за 1,6 млрд. долара (1,3 млрд. евро), заяви концернът в сряда в Ню Йорк.

И все още незатихващият скандал с подслушването, режисиран от служители на вече затворения вестник  News of the World струваше немалко пари. Бизнесът се забавя в почти всички подразделения. Продажбите на групата са се повишили с 7% до 8,4 млрд. долара. Анализаторите бяха разочаровани, а в следборсовата търговия акциите отчетоха спад.

Под натиска на инвеститорите през юни Мърдок, който държи около 40% от акциите с право на глас, предприе мащабни стратегически промени и обяви, че ще раздели империята си.

Планът предвижда разделянето на концерна на развлекателна и издателска част. Така към по-печелившото развлекателно подразделение, което ще бъде ръководено от австралиеца. ще принадлежат телевизионният канал Fox и филмовото студио 20th Century Fox.

По-известните печатни издания на News Corp. са Wall Street Journal, лондонският Times, британският масов вестник Sun, както и многобройни вестници в САЩ и Австралия и издателството за книги Harper Collins. Разделянето на компанията трябва да бъде приключено в средата на следващата година.

Голяма част от загубите са благодарение на австралийски вестници – тъкмо основата на империята на Мърдок. 81-годишният днес Мърдок е направил първите си стъпки като издател през петдесетте години на миналия век, наследявайки издателския бизнес на баща си. Именно издателството на книги и вестници обаче днес страда заради силната онлайн конкуренция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
btv e телевизията, която дойде на власт с хвърляне на камъни и там е пълно с репортери изнудвачи, които знаят само първите два реда от всичко написано, защото са все са по-прости и по-умни от другите. В последно време съсипаха повече, отколкото са създали, защото в живота си по една WC/Вънкашна Цензура/ не са построили, а рушат това, което е клона на който са седнали, т.е btv цял живот режат клона, на който са седнали и почти го отрязаха. Да оставим btv, да се довършат сами и да си отидат заедно с тормоза и отживелиците си завинаги, най-много до Нова Година, а след това никой да не им дава пари, за да се нучат кое в живота не се купува, и дали не са се родили с подкуп. Да забравим btv, завинаги след като сами си сложат край на глупостите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
btv e телевизията, която дойде на власт с хвърляне на камъни и там е пълно с репортери изнудвачи, които знаят само първите два реда от всичко написано, защото са все са по-прости и по-умни от другите. В последно време съсипаха повече, отколкото са създали, защото в живота си по една WC/Вънкашна Цензура/ не са построили, а рушат това, което е клона на който са седнали, т.е btv цял живот режат клона, на който са седнали и почти го отрязаха. Да ги оставим да се довършат сами и да си отидат заедно тормоза и отживелиците си завинаги, най-много до Нова Година, след това никой да не им дава пари, за да се нучат кое в живота не се купува и дали не са се родили с подкуп. Да ги забравим завинаги след като сами си сложат край на глупостите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още