IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мърдок вярва в платената телевизия

Медийният магнат придобива мажоритарен дял в Sky Deutschland и инвестира още 400 млн. евро

19:31 | 14.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мърдок вече държи мажоритарен дял в Sky Deutschland.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Мърдок вече държи мажоритарен дял в Sky Deutschland. Снимка: Ройтерс

Пет години след влизането си в  Sky Deutschland медийният магнат Рупърт Мърдок си купува и мажоритарния дял в платената телевизия. 81-годишният предприемач придобива чрез дъщерна компания на своята медина империя News Corp. за 400 млн. евро нови дялове на все още отчитащия загуби германски концерн. Освен това Мърдок ще осигури на бившия частен платен канал Premiere и банков кредит и ще удължи акционерния заем, както съобщи Sky в понеделник.

Така непрякото дялово участие на Мърдок ще се повиши от малко под 50% до 54,5%. News Corp. първоначално влезе в началото на 2008 г. с близо 15% в Sky Deutschland. "Нашата нова дългосрочна финансова структура сега ни дава възможността и обхвата да развиваме Sky като компания и да изпълняваме своята стратегия" заяви Брайън Съливан, главен изпълнителен директор на Sky.

През миналата година Съливан осигури за концерна за почти 2 млрд. евро правата за излъчването на мачовете от Бундеслигата за следващите 3 години и по този начин надцака офертата на Deutsche Telekom. Междувременно Sky сключи партньорство с телекома, с което Sky получи достъп до платените телевизионни абонати на телекома. Подобен договор Съливан сключи и с Kabel Deutschland.

Като се има предвид развитието на Sky придобиването на мажоритарен дял от страна на Мърдок не е неочаквано - и се счита от индустрията като знак за това до каква степен медийният магнат вярва в успеха на платената телевизия в Германия.

След като през ноември данъчната служба в Мюнхен реши, че милиардните данъчни кредити на дружеството не отпадат с промените в структурата на акционерите, Мърдок получи зелената светлина да увеличи дела си до над 50 на сто и Sky да мине изцяло под негов контрол, без магнатът да загуби натрупани през последните години данъчни облекчения в размер на 2,1 милиарда евро. Сумата е толкова висока, тъй като известната по-рано под името Premiere  компания почти никога не е била печеливша, откакто бе създадена преди повече от две десетилетия.

Данъчното законодателство позволява да се компенсират по-ранните загуби по-късно с печалба, така че данъчната тежест да падне. Спорът между дружеството и данъчната служба бе дали тази милиардна сума може да бъде пренесена в баланса, ако някой собственик разшири своя дял до над 50%. Затова и Мърдок досега се стремеше да държи малко под 50% със своята компания News Corp.

През последните месеци Sky Deutschland отчете значими успехи по пътя си към печалбата. Каналът за платена телевизия от основаването си е само ба загуба. Междувременно Sky се възстановява под ръководството на назначения през 2010 г. Съливан. Броят на клиентите се е увеличил през 2012 г., с 12 на сто до почти 3,4 милиона евро. През второто и третото тримесечие каналът е отчел оперативна печалба, въпреки че чистите резултати са отрицателни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
cymru
преди 11 години
тоя старчок се е сдухал, ама старостта не прощава - откак има интернет телевизия ми не требе, камо ли пък да плащам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още