IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск най-сетне разкри по какво работи компанията му Neuralink

Предприемачът и екипът му са подготвили специални нишки, които помагат за трансфер на данни между човешкия мозък и компютър

16:40 | 17.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Тайната“ компания на Илон Мъск Neuralink, която работи по опции за съвместна работа между човешкия мозък и технологиите, за първи път показа част от продуктите, които разработва, пише The Verge.

Целта на организацията е потенциално да започне да имплантира чипове на парализирани хора, като по този начин им позволи да контролират смартфони или компютри.

Първата голяма разработка на Neuralink са специални „нишки“, които е малко вероятно да засегнат негативно мозъка, за разлика от досегашните технологии, и създават възможност за трансфер на голям обем от данни между органа и електронно устройство, сочат документи с името „Elon Musk & Neuralink”.

Във въпросните бележки е отбелязано, че системата може да включва „до 3072 електрода на масив, разпределени в 96 нишки“.

Самите нишки са между 4 и 6 микрометра дължина, които ги прави по-тънки от човешки косъм. В допълнение към разработката, сред големите постижения на Neuralink е роботизирана машина, която за минута вгражда автоматично шест от специалните нишки в човешкия мозък.

Мъск показа презентация на проучванията на Neuralink, която според него не цели само да предизвика еуфория.

„Основната причина да правя тази презентация е привличането на кадри“, обяви той, призовавайки хора да кандидатстват за работа при него.

В бъдеще учените от Neuralink се надяват да използват лазер, за да преминават през черепа на пациент, вместо да се пробиват дупки, посочват те в интервюта за The New York Times. Ранните експерименти ще бъдат проведени от експерти от Станфордския университет.

„Надяваме се това да се случи при пациент до края на следващата година“, коментира Мъск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още