IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск отърва глоба за клевета

Съд в Лос Анджелис отхвърли иск за 190 млн. долара на британски спелеолог, когото предприемачът нарече "педофил" в Twitter

13:27 | 07.12.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шефът на Tesla Илон Мъск беше оневинен по процеса за клевета, започнал срещу него в Лос Анджелис по-рано тази седмица, предаде Ройтерс. Журито на федералния съд отхвърли иска за 190 млн. долара на британски спелеолог, когото Мъск нарече „педофил“ в Twitter.

Единодушната присъда на журито, състоящо се от пет жени и трима мъже, беше обявена след около 45-минутни разисквания в четвъртия ден от процеса срещу Мъск. Според правни експерти това е първото дело за клевета, заведено от частно лице заради коментари в Twitter, по което се произнася съдебно жури.

Изходът е триумф за Мъск, чието импулсивно поведение в редица случаи миналата година, предизвика засиленото внимание на федерални регулатори и акционери в Tesla.

Решението на журито изглежда вдига правния праг за оспорване в съда на клеветнически коментари в Twitter, каза адвокат Л. Лин Ууд, който оглави екипа от защитници на ищеца Върнън Ансуърт. „Тази присъда поставя репутацията на всички в опасност“, допълни Ууд пред репортери след обявяването на решението на съдебното жури.

Други адвокати, специализирани в делата за клевета, са съгласни, че присъдата отразява как фриволният характер на социалните мрежи е променил разбиранията за това какво отличава наказуемата в съда клевета от обикновена реторика и хипербола, защитени като свобода на словото.

48-годишният Мъск, който свидетелства през първите два дни на процеса в своя защита и се върна в съда в петък, за да изслуша заключителните пледоарии, напусна съдебната зала след присъдата, като заяви: „Вярата ми в човечеството е възстановена“.

Пред сградата на съда 64-годишният Ансуърт заяви, че се е примирил с поражението си. „Приемам присъдата на журито, понасям я твърдо и продължавам живота си“, каза той.

„Това не е присъдата, която искахме. Но това е краят на пътя и сега затваряме тази глава“, заяви Ууд. Според него обаче процесът е бил от значение, тъй като е помогнал за заличаването на петното върху репутацията на Ансуърт.

Съдебното дело е резултат от конфликт между Мъск и британския спелеолог, който прекарва част от времето си в Тайланд и стана известен с ръководната си роля в координирането на успешната операция по спасяването на 12 момчета и техния треньор по футбол от наводнена пещера в страната през юли 2018 г.

Ансуърт иронизира Мъск в интервю за CNN заради изпращането на мини подводница, която така и не била използвана на място. Спелеологът нарече намесата на бизнесмена „пиар трик“, след което препоръча на технологичния предприемач „да си я сложи там, където ще го заболи“.

Процесът съживи дискусията за непремереното поведение на Мъск през 2018 г., когато той използва Twitter, за да обяви, че иска да свали Tesla от борсата и да я направи частна. Впоследствие Мъск написа в сайта за микроблогинг, че компанията има необходимото финансиране, за да стане отново частна и в крайна сметка трябваше да плати глоба от 20 млн. долара на Комисията по ценните книжа и борсите.

През по-голямата част от 2019 г. предприемачът, който има близо 30 млн. последователи в Twitter, коментира предимно новите модели на Tesla и подобряването на рентабилността й, както и технологичния напредък на космическата си компания Space X.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
lalka 75
преди 4 години
Бидон = шматарок, вероятен *** и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Бaх ти цензурата! = ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
*** = ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Думата "***" означава приспособление, което при натискане задейства някакъв механизъм, или машина. Но много по-често се използва като обида. Тъй че, няма смисъл да търсиш буквалния смисъл. Красотата на езика е в метафората (преносното значение).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
deaf
преди 4 години
Не сте ли се замисляли,че думата "педофил" е крайно объркваща и всъщност внушава точно обратното на това,което (би) трябва да внуши?! В превод педофил означава човек който маниакално обича децата. Но дали човек който прави секс с дете го обича?! Не е ли по-правилно да се определи като човек който мрази децата? Не знам на древногръцки как е думата мразя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
Тази статия е доста неточна.1. Онзи му казал да си завре подводницата там където "не изгрява" слънце.2. Мъск го нарекъл "педо", което може да подсказва "педофил" но формално не е.Не че на обидата трябва да се отвръща с обида, но онзи пръв е започнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
lyusien
преди 4 години
Този човек можеше да спечели нещо Да кажем стотина двеста хиляди долара но да поискаш 190 милиона долара Това значи че предварително си разбрал че ще загубиш и това дело е само да му направи реклама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Трябваше да му присъдят 10-20 хил. на човека, все пак обидата си е обида, независимо по каква медия е изречена. Но да иска стотици милиони обезщетение от частно лице е абсурд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още