IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск планира да купи още акции от Tesla за 20 млн. долара

Идеята е това да се случи в рамките на следващия отворен борсов прозорец

09:37 | 18.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че планира да купи обикновени акции от компанията на стойност 20 млн. долара по време на следващия отворен борсов прозорец, сочат документи, свързани със спора на предприемача с Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ, пише CNBC.

"Отделно от това изявление Илон е уведомил Tesla, че планира да купи акции от Tesla, а компанията очаква да продаде обикновени акции на Илон за 20 млн. долара по време на следващия отворен борсов прозорец на тогавашната цена на книжата“, гласи текстът.

Книжата на Tesla понижиха стойността си с 1% сутринта след обявяването на информацията.

Мъск е най-големият акционер в компанията. Той притежава акции за над 9 млрд. долара от нея, или над 33 млн. акции, преди тези новини.

Главният изпълнителен директор купи акции за 24 млн. долара от Tesla през юни, а през май – за 9,9 млн. долара, пише InsiderScore.com.

От началото на годината досега книжата на компанията са понижили стойността си с 10 на сто.

В документа са включени и подробности за споразумението на Мъск с Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ. Съдия одобри сделката тази седмица, след като Мъск беше остро критикуван, че е заблудил инвеститорите по-рано тази година с туита си, че разполага с необходимите средства, за да свали компанията от борсата.

Споразумението, което е смятано за положително развитие на случая за базираната в Пало Алто, Калифорния, Tesla, изисква Мъск да плати 20 млн. долара глоба и да се оттегли от поста на председател за период от поне три години. Освен това компанията е длъжна да следи изявленията на главния изпълнителен директор в публичното пространство, включително в Twitter, публикациите в блога ѝ и в други медии.

Компанията ще назначи и двама допълнителни независими директори в борда си до 90 дни от споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още