IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск съкращава 10% от служителите на SpaceX

Компанията посочи, че е изправена пред "необичайно трудни предизвикателства"

09:59 | 12.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ракетната компания на Илон Мъск SpaceX намалява работната си сила с около 10%, предава Ройтерс.

Организацията, която има 6000 служители, твърди, че ще трябва “да раздели пътя си” с някои от работниците си. Като причина за това тя посочва “необичайно трудни предизвикателства”.

По думите на говорителя на компанията, за да може тя да изпълни своите цели да изгради летателен апарат, който да ползва в космоса, както и да служи на своите клиенти, тя ще трябва да стане по-малка. Ако тези мерки не бъдат взети, тя може да последва примера на други компании, които са фалирали, допълва той.

През юни Илон Мъск уволни поне седем души от висшия мениджмънт на SpaceX, които водеха проекта за пускането на сателити. Уволненията бяха свързани с неразбирателства относно темпото, с което се разработват и тестват сателитите Starlink.

Програмата Starlink на SpaceX се конкурира с One Web и с канадската Telesat, за да бъде първата, която ще пусне нова, сателитно базирана интернет услуга.

Промените в мениджмънта включваха привличането на нови ръководители от централата на SpaceX в Калифорния, които да заменят мениджърите, които той уволни в Сиатъл.

През декември Wall Street Journal писа, че SpaceX набира 500 млн. капитал, с което оценката ѝ ще достигне 30,5 млрд. долара.

По-рано компанията обяви, че планира да организира пътувания до Марс, които ще започнат през 2022 г., а те ще бъдат последвани от по-голяма мисия до Червената планета през 2024 г.

Друга от компаниите на Мъск - производителката на електромобили Tesla, през юни обяви, че съкращава 9% от служителите си, като премахва няколкостотин работни места, като част от мерките за свиване на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Лошо , Седларов , лошо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още