IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Tesla вероятно няма да приеме финансова подкрепа от Саудитска Арабия

Коментарът беше направен от основателя на Tesla Илон Мъск след смъртта на журналиста Джамал Кашоги

11:00 | 03.11.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският производител на електромобили Tesla “вероятно няма да приеме” средства от Саудитска Арабия, на фона на случая със смъртта на саудитския журналист Джамал Кашоги, разкри главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск, цитиран от CNBC.

Мъск и Tesla се оказаха в топ новините през август, след като милиардерът написа туит, в който съобщи, че обмисля да направи компанията отново частна при цена от 420 долара на акция. По-късно в публикация в блога на Tesla Мъск посочи, че с него са се свързали от Саудитския суверенен фонд “няколко пъти” във връзка с възможностите Tesla да стане частна, както и че фондът е придобил дял от близо 5% в Tesla през публичния пазар. Плановете за връщането на Tesla обратно в отбора на частните организации скоро след това се разпаднаха.

В интервю за Re/code, което беше публикувано вчера, Мъск беше попитан директно за това какво смята за смъртта на Кашоги, явен критик на саудитския режим.

“Да, наистина звучи ужасно”, коментира той.

На въпрос дали ще приеме саудитска финансова подкрепа сега, след смъртта на Кашоги, Мъск заяви: “Мисля, че не бих”.

 Миналата седмица Саудитска Арабия призна, че Кашоги е бил убит в консулството на страната в Истанбул.

Арабското кралство първоначално отрече да има каквото и да било участие в изчезването му, посочвайки, че журналистът на Washington Post е напуснал консулството невредим. Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман заяви, че си сътрудничи с Турция за разкриване убийството на Кашоги, както и че виновните ще бъдат изправени пред съда.

Запитан за влиянието на Саудитския суверенен фонд в Силициевата долина, Мъск допълни, че не всички средства от Саудитска Арабия са едни и същи.

“Смятам, че трябва да имаме предвид, че става дума за цяла държава… Има много добри хора в Саудитска Арабия и саудитци, които са извън Саудитска Арабия. Така че не можем да поставим цялата страна под общ знаменател”, обясни той.

Саудитският суверенен фонд е основен инвеститор в във фонда (Vision Fund) на SoftBank, който е на стойност 100 млрд. долара и инвестира значително в стартъп икономиката на Силициевата долина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 4
julian12
преди 5 години
ТИ арабите не ги мисли. Те инвестират в доста неща и дали ще има коли на бензин или не изобщо не ги бърка. Само, че ти тези неща няма как да ги знаеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
Каква подкрепа от тях очакваш Мъск Те е веднъж те прекараха Ще го направят и следващия път Стои далеч от арабите Като чуят за ел коли почват да настръхват Какво ще правят със *** си нефт ? този *** Император беше изчезнал когато публикуваха отчета на Тесла за третото тримесечие Сега отново изникна Вероятно ще трябва да го търпим до края на годината когато акциите на Тесла ще достигнат 400 долара за акция Какво да правим Ще проявим търпение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 15
julian12
преди 5 години
Нали копманията е в невероятно, цветущо, могъщо, превъзходно състояния. Какви помощи, какви финансови подкрепи?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още