IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1,2 млрд. смартфона и таблета ползват сензори за пръстови отпечатъци

Тази технология е изключително надеждна и по-сигурна, твърди Юлиан Софрониев от Biodit

11:48 | 05.02.16 г.
Над 1,2 млрд. смартфона и таблета ползват сензори за пръстови отпечатъци

Ако допреди 10 години основно биометрията се прилагаше в сферата на сигурността и отбраната поради високите цени на технологията, към днешна дата над 1,2 млрд. смартфона и таблета използват сензори за пръстови отпечатъци. Технологията е изключително конкурентна като цени на старите технологии. Тя е по-надеждна и по-сигурна. Това коментира Юлиан Софрониев, изпълнителен директор на Biodit в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Все повече в света, във всяка втора-трета болница, се разполагат сензори за пръстови отпечатъци. Това дава по-високо ниво на сигурност и прекратява лошите практики с източването на здравните каси.

Цялостно израждане на подобна система е дълъг процес, който ще продължи няколко години. Сумите, които биха могли да се спестят от злоупотреби, надминават значително инвестицията, която следва да бъде направена в една подобна технология. Цената на добрите биометрични сензори на пазара не надвишава 100 евро, посочи Софрониев.

Преди два месеца беше отворена обществена поръчка, но тя засяга само изработката на специализиран софтуер. На този етап не е предвиден бюджет и няма финансиране за закупуването на хардуер и устройства, които да бъдат разположени в болниците.

Леко притеснителна е информацията, която няколко политически лидери лансираха през последните седмици в медийното пространство, а именно, че доставчик на тези системи за болниците ще бъде фирма от Турция. Никой не се свърза със специалистите в бранша от България, коментира експертът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още