IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 50 стартъпа ще подпишат договори със "София Тех Парк" през май

Интересът е по-голям от капацитета на Инкубатора в момента, коментират от парка

15:02 | 21.04.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Повече от 50 стартиращи компании ще подпишат през май договорите си за участие в София Тех Парк. Общо 9-10 от тях са одобрили окончателно условията по договорите си. До края на май месец те ще стартират работа в Инкубатора в рамките на високотехнологичния парк.

Това обяви по време на пресконференция Йолиан Иванов, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „София Тех Парк“ АД.

Инкубаторът

Компаниите ще работят в т.нар. Инкубатор. Това е пространство, което събира на едно място стартиращи фирми и малки и средни предприятия. В момента се набират участниците за него, като изискването е те да оперират в следните области: ИКТ, разработване на програмни продукти, изкуствен интелект, природни науки, биотехнологии и здравеопазване, зелена енергия и чисти технологии.

Инкубаторът е мястото, в което фирмите ще получават подкрепа за работа в сферата на иновациите чрез международни проекти. В парка вече са заявили участие и големи играчи, сред които Samsung Electronics. На този етап Google също проявява интерес. В Инкубатора ще се намират и акселераторите, като Eleven, който е потвърдил участието си заедно с цялата група компании, които е финансирал.

Компаниите, които ще попаднат в Инкубатора, трябва да са иновативни и да попадат в предварително обявените области, върху които се фокусира паркът. Минимум 30% от дейността им трябва да е свързана с проучвания и развитие, като поне 30 на сто от работната сила на фирмата трябва да е заета с това. В самия Инкубатор компаниите ще получават подкрепа за различни услуги, включително правни, счетоводни, изготвяне на уебсайтове, менторски обучения и други.

На 11 април „София Тех Парк“ обяви на уебсайта си, че кани стартъпи в своя Инкубатор. Те трябва да изпратят писма за намерение, както и да представят накратко своята дейност. Екипът на Инкубатора проверява дали тя отговаря на фокуса, който е предварително зададен, като кандидатите получават отговор в рамките на седмица. Ако отговарят на всички изисквания, те получават и предложение.

Според Иванов интересът от страна на компаниите е по-голям от възможностите, които се предлагат на този етап. Фирмите в Инкубатора трябва да се стремят към комерсиализация, така че след 3-годишен период да могат да се отделят и да продължат самостоятелно дейността си.

През следващите два месеца капацитетът на Инкубатора ще бъде запълнен, уточни Иванов. В рамките на европейското финансиране се предвижда инкубирането на не по-малко компании до края на 2017 г., уточняват от ръководния екип на „София Тех Парк“.

Лабораторният комплекс

Първият технологичен парк в България разполага със собствен лабораторен комплекс, който обединява 11 лаборатории на територията си, коментира Елица Караджова, председател на Управителния съвет на „Сдружение за научноизследователска и развойна дейност“. По думите ѝ всички те са високотехнологични и напълно оборудвани.

Последна актуализация: 22:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 8 години
И ако произведът нещо тея стартъпи ще бъде добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
forexar
преди 8 години
http://sofiatech.bg/news/1104201/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още