IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 60% от хората в света ще ползват мобилен интернет до 2025 г.

Развиващите се пазари ще допринесат за по-голямата част от растежа на броя потребители на мобилен интернет през следващите 8 години

16:12 | 27.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 60% от населението на света ще използва мобилен интернет до 2025 г., макар че все още има бариери пред достъпа до мобилни услуги, сочи ново проучване на GSMA Intelligence.

След като премина границата от 3 млрд. души в началото на 2017 г., броят на потребителите на мобилен интернет ще продължава да расте значително през следващите 8 години, достигайки 5 млрд., или 61% от световната популация до 2025 г.

Докато темпът на растеж на уникалните абонати се забавя, навлизането на мобилния интернет ще става все по-ключов показател за измерването на влиянието и стойността на мобилната индустрия.

През следващите осем години използването на мобилен интернет ще нарасне с 21 процентни пункта, като и достигне 86% от всички мобилни абонати.

Растежът на броя на потребителите на мобилен интернет ще бъде насърчен от продължаващата миграция на абонати от 2G към по-новите мрежи, както и от подобряването на покритието на мобилните мрежи. Положително ще повлияе и спадът на цените на телефоните и мобилните интернет услуги.

Развиващите се пазари ще допринесат за по-голямата част от ръста на броя потребители на мобилен интернет през следващите 8 години, като до 2025 г. ще добавят още 1,56 млрд. нови потребители в сравнение с едва 185 млн. от развитите пазари.

На регионално ниво Азиатско-тихоокеанският регион, подкрепен предимно от големи пазари като Китай, Индия и Индонезия, ще се радва на най-силен растеж.

Изследването показва и редица бариери, които пречат на това много хора да станат абонати на мобилни услуги. На първо място голяма част от хората са с ниски доходи, поради което не могат да си позволят мобилен телефон и абонамент за мобилни услуги. В Китай например 32% от респондентите, които са използвали мобилни телефони през последните три месеца, но не са имали достъп до интернет, твърдят, че цената е основна бариера.

И все пак по-фундаменталното предизвикателство на някои пазари може би не е икономическо, а по-скоро липсата на дигитални умения.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mohave
преди 6 години
Ако приемем че в момента под 50 % от хората ползват мобилен интернет те. около 3 милиарда - кой купува смартфони ? По данни на статистиката за последните 2 години са продадени по 1,5 милиарда годишно те. общо 3 милиарда смартфона .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още