IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надценено ли е възстановяването на Lift?

Анализаторите прогнозират, че общото количество пътувания, отчетени от Lift, ще се свие с 63% през второто тримесечие спрямо миналата година

22:45 | 07.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Lift преминава през период, който може да се окаже едно много дълго и сухо лято.

Стойността на акциите на компанията за споделено пътуване се увеличи повече от два пъти спрямо мартенските нива заради по-голямото доверие на инвеститорите в бързото възстановяване на американския пазар, докато държавите по света продължават постепенно да отварят икономиките си.

Но, въз основа на някои данни, споделени от конкурента Uber Technologies в понеделник, тези надежди за бързо възстановяване може да се окажат твърде оптимистични, пише The Wall Street Journal. 

В конферентен разговор, свързан с предстоящото придобиване на платформата за доставка на храна Postmates, Uber отбеляза, че брутните резервации в сегмента за споделено пътуване са намалели със 75% през второто тримесечие спрямо обема година по-рано. Това би трябвало да е предупредителен сигнал за инвеститорите на Lyft, които в крайна сметка трябва да допуснат, че бизнесът на компанията може да е по-уязвим от продължителните блокировки, отколкото се смяташе първоначално.

Lyft завърши сесията в понеделник с ръст в цената на своите акции с над 4% въпреки мрачните данни, споделени от Uber.

Анализаторът на RBC Марк Махани отбеляза, че коментарът на Uber „ясно показва, че възстановяването на индустрията за споделено пътуване ще бъде бавно, с текущи рискове, свързани с темпа на повторното отваряне“.

Lift Lift

Въпреки че Lyft не съобщава за броя на своите резервации, понастоящем анализаторите прогнозират, че общото количество използвани услуги ще падне с 63% за тримесечието спрямо миналата година.

Цената на акциите на Lyft напоследък е силно волатилна, като големите промени в нея са обвързани с актуализациите на обема. В началото на юни акциите поскъпнаха с 29% в рамките само на четири търговски дни, след като компанията, че количеството пътувания се увеличават през целия май.

Компанията заяви, че очаква оперативната загуба през второто тримесечие да бъде с 10% по-малка от предишната прогноза, но само ако броят на пътуванията през юни се запази стабилен спрямо май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още