IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият акционер в Uber съди Травис Каланик

Доскорошният главен изпълнителен директор на компанията е обвиняван в измама и в неизпълнение на договора си

11:21 | 11.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Травис Каланик. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Травис Каланик. Снимка: Архив Ройтерс

Benchmark Capital, един от най-ранните инвеститори в Uber и неин най-голям акционер, съди съоснователя и бивш главен изпълнителен директор на компанията Травис Каланик, обвинявайки го в измама, неизпълнение на задължения и неизпълнение на договора, предава CNBC.

Това е нещо необичайно за Силициевата долина – компания за рисков капитал да съди един от директорите, които е подкрепила.

Според документите, подадени в съда, Каланик е извършил „съществени отклонения“ и е укрил важна информация за фирмените проблеми от Борда на директорите, за да получи повече власт в него.

И по-специално Benchmark Capital твърди, че „Каланик умишлено е прикрил и не е разкрил лошото си управление и други неправомерни действия“. Наред с това се посочва , че Каланик е съучастник в предполагаема кражба на медицинска документация на жена, която е била изнасилена от шофьор на Uber в Индия.

Делото се върти около решението на Каланик от юни 2016 г. да увеличи броя на членовете в Борда на директорите с три места от 8 на 11. Самият Каланик зае на едно от тези места, след като се оттегли като главен изпълнителен директор по-рано тази година.

От Benchmark сега твърдят, че никога не биха позволили експанзията на Uber, ако са знаели за обвиненията за сексуален тормоз в компанията и за предстоящия конфликт с подразделението Waymo на Alphabet във връзка с предполагаемата кражба на търговски тайни за автономни коли.

Това, което иска Benchmark, е да свали Каланик от борда и от управлението на Uber за добро. В същото време настоява броят на членовете на борда на директорите да бъде намален до 8. Освен това фирмата иска компенсации, свързани с вредите, причинени от измамите на Каланик.

По-рано в петък първият служител на Uber и неин първи главен изпълнителен директор Раян Грейвс се оттегли от поста си на старши вицепрезидент по глобалните операции, но обясни, че ще запази мястото си в борда.

Засега Каланик притежава 10% от акциите на компанията и 16% от правата на глас в Uber, докато Benchmark има 13% дял от акциите и 20% от вота. Компанията за споделено пътуване беше оценена на 70 млрд. долара в рамките на последния си кръг на финансиране, но се говори, че обмисля да продава акции на цена, която ще я оцени на 40 млрд. до 45 млрд. долара.

Говорител на Каланик коментира, че обвиненията са пълни с лъжи и това е поредното доказателство, че Benchmark действа в полза на собствените си интереси и в противоречие с тези на Uber, на нейните служителите и на останалите акционери.

Benchmark отказва да коментира темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още