IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият конкурент на TikTok ще набере 5,4 млрд. долара при IPO-то си

Китайският оператор на приложение за видеа Kuaishou Technology се насочва към най-голямото публично предлагане в света от края на 2019 г.

21:14 | 30.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският оператор на приложение за кратки видеа Kuaishou Technology ще набере 5,4 млрд. долара от листването си в Хонконг, достигайки максималната си цел за набрани средства, след като е регистрирал силно търсене от инвеститорите, пише Wall Street Journal.

Първичното публично предлагане ще стане най-голямото в света от над една година насам и ще оцени компанията на близо 61 млрд. долара. Kuaishou, която е подкрепена от Tencent Holdings, се конкурира с китайската компания ByteDance, която стои зад TikTok, и сестринското й приложение Douyin.

И двете компании се радват на растящо търсене от младите китайци на гледане и записване на кратки видеа на смартфоните им. Едноименната платформа за кратки видеа на Kuaishou е втората по големина в света, сочат данни в проспекта й, а услугите й в Китай са имали средно 305 млн. активни потребители дневно през деветте месеца до септември.

Kuaishou, чието име на китайски се превежда като „бърза ръка“, ще продава акции на цена от 115 хонконгски долара (14,80 щатски долара) на акция, което е таванът в по-ранен диапазон между 105 и 115 хонконгски долара, съобщава Wall Street Journal. Търговията с книжата й ще започне на 5 февруари.

IPO-то помага за заздравяването на позициите на Хонконг като пазар за големите китайски технологични групи. През последните години градът си осигури IPO-та от компании като Meituan – голям играч в доставките на храна и резервации на пътувания, и производителя на смартфони Xiaomi, както и вторични листвания от листнати в САЩ компании като Alibaba Group Holding и JD.com.

Книжата на тези компании поскъпват, като цената на акциите на Meituan е нараснала над три пъти през последните 12 месеца, а тази на Xiaomi се е повишила над два пъти през същия период. Технологичният бенчмарк, въведен миналото лято от Hang Seng Indexes, е постигнал ръст от 32% през шестте месеца до края на търговията в петък.

Kuaishou се възползва от по-широкия скок на IPO пазара както в Хонконг, така и в международен план. След като направи горещ пазарен дебют в Хонконг миналата година, китайската компания Smoore International Holdings и гигантът в бутилираната вода Nongfu Spring сега струват многократно повече спрямо оценката им при IPO-то.

Подразделения на Morgan Stanley, Bank of America и China Renaissance Holdings действат като съвместни посредници при IPO-то на Kuaishou. Група от десет ключови инвеститори са подкрепили сделката, като са се ангажирали да купят акции на стойност 2,45 млрд. долара в определения ценови диапазон.

Т. нар. green shoe опция (опция за допълнително количество ценни книжа) означава, че размерът на сделката може да бъде увеличен с 15% до крайна сума от 6,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още