IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намесата на Тръмп може да е усложнила делото срещу Мън Уанджоу от Huawei

Очаква се делото да продължи до април 2021 г.

10:13 | 01.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Darryl Dyck/Bloomberg</em></p>

Снимка: Darryl Dyck/Bloomberg

Адвокатите на главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу в сряда заявиха пред съда, че намесата на американския президент Доналд Тръмп е усложнила делото за екстрадиция. Същевременно защитата на Мън настоява да се добави още едно обвинение за злоупотреба с исковете в рамките на процеса, предава Ройтерс.

Аргументите бяха изтъкнати в последния ден от поредицата изслушвания, започнали в понеделник във Върховния съд на Британска Колумбия във Ванкувър, като част от делото за екстрадиция на Мън, което се очаква да продължи до април 2021 г.

По време на тазседмичните изслушвания адвокатите на Мън настояха да се включат обвиненията, че американското представителство по делото за измама е „очевидно ненадеждно“, коментира пред съда адвоката на Huawei Франк Адарио.

48-годишната Мън беше арестувана през декември 2018 г. по искане на Съединените щати, които я обвиняват в банкова измама за подвеждането на HSBC за бизнес отношенията на Huawei в Иран, поради което банката е нарушила американския закон за санкциите.

Арестът обтегна отношенията на Китай със САЩ и Канада. Скоро след задържането на Мън Китай арестува канадските граждани Майкъл Спейвър и Майкъл Ковриг и ги обвини в шпионаж.

Мън, която е дъщеря на милиардера и основател на Huawei Рън Джънфей, твърди, че е невинна и се бори с екстрадицията, докато е под домашен арест във Ванкувър.

Мън присъства на изслушванията и трите дни, заедно с преводач и носеше предпазна маска.

В сряда Адарио заяви, че случаят е необичаен, защото Тръмп се е намесил във въпроса с публичните си коментари. В интервю за Ройтерс през декември 2018 г. американският президент обяви, че ще се намеси в делото на Министерството на правосъдието срещу Мън, ако то ще послужи за интересите на националната сигурност или ще помогне за сключване на търговско споразумение с Китай.

Следващите изслушвания по казуса ще започнат в седмицата от 26 октомври, когато се очаква свидетели да дадат показания, като ще бъдат разгледани злоупотребите, за които се твърди, че са извършени от канадските и американските власти по време на ареса на Мън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още