IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението в борда на Toshiba нараства

Нов публичен скандал избухна в компанията, след като двама от външните директори в борда си размениха остри критики

10:38 | 07.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Напрежението в борда на японския гигант Toshiba прерасна в публичен скандал в понеделник, след като двама от външните директори размениха критики относно управлението и номинирането на ръководители на хедж фондове в борда на конгломерата, предава Ройтерс.

Това е поредният разрив в рамките на продължителната криза, при която ръководството и акционерите влязоха в спор за бъдещето на компанията, която някога беше един от ценните активи на Япония. Случващото се може да повлияе на доверието на инвеститорите в борда точно преди годишното общо събрание.

Външният директор Марико Ватахи влезе в спор с колегата си Реймънд Зейг, посочвайки, че той е изразил притеснения относно управлението на Toshiba, когато е нарушил позицията на борда през март и е действал в полза на предложението на акционер компанията да иска оферти за придобиване от фирми за дялово инвестиране.

Коментарите на Уатахики първоначално са включени в годишен бизнес отчет, публикуван в понеделник, и са подкрепени от друг външен директор – Кацунори Хашимото.

Ходът на Зейг е „нарушил доверието на акционерите в борда и е довел до опасения за корпоративното управление“, посочват те в доклада.

Зейг защити действията си в изявление пред Ройтерс, в което посочва, че критиките са подвеждащи, а това, което е сторил, е получило добри отзизи от страна на акционерите.

„Това е неточно, непълно и подвеждащо и представлява провал от страна на авторите да вземат предвид значителната положителна обратна връзка от акционерите, както и съдържанието на съществените дискусии в борда по този въпрос както преди, така и след публичното изявление“, посочва той.

Отделни фирмени документи също потвърждават, че Уатахики, бивш съдия от върховния съд, е възразила срещу две номинации за директор, подкрепени от борда. Това се е случило, след като в петък Ройтерс писа, че тя е възразила и че компанията ще направи възраженията ѝ публично достояние, което се случва рядко.

Зейг също така е председател на комисията по номинациите, която е предложила двамата кандидати за борда, идващи от американските активистки хедж фондове Elliott Management и Farallon Capital Management.

Преди Зейг е бил управляващ директор във Farallon и остава неин съветник.

„Да има двама директори, свързани с Farallon, кара борда да изглежда изкривен спрямо акционер активист, конкретен акционер“, посочва Уатахики. По думите ѝ споразуменията за номинация, сключени с Elliott и Farallon, не са успели да избегнат конфликт на интереси, нито гарантират напълно независимостта и поверителността.

Във вторник Toshiba потвърди подкрепата си за списъка от 13 кандидати за борда на директорите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още