IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАСА ще инвестира 1,6 млрд. долара за частна космонавтика

Получатели на средствата са четири частни компании - Boeing, SpaceX, Sierra Nevada Corp. и Blue Origin, които трябва да насърчат пътуването в космоса

14:59 | 21.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Поне 1,6 млрд. долара ще вложи НАСА в развитието на частната космонавтика до 2014 г. <em>Снимка: NASA</em></p>

Поне 1,6 млрд. долара ще вложи НАСА в развитието на частната космонавтика до 2014 г. Снимка: NASA

Американската космическа агенция НАСА ще похарчи минимум 1,6 млрд. долара за частна космонавтика в близко време, става ясно от прессъобщение на сайта на агенцията.

Планира се средствата да бъдат похарчени в периода от юли 2012 до април 2014 г. Получатели на средствата са четири частни компании, участнички в програмите по комерсиализация на космическите технологии – Boeing, SpaceX, Sierra Nevada Corp. и Blue Origin. Целта е създаването на ефективен, нескъп и търговски изгоден начин за превоз на астронавти и товари в орбита.

Новото предложение на НАСА носи името CCDev2 (Commercial Crew Development). В този документ подробно се регулира вторият етап от програмата за разработка, която включва създаването на конкурсна основа на ракета-носител, космически кораб, а по възможност и стартова площадка и необходимата за пускането инфраструктура. 

В рамките на CCDev2 американската космическа агенция ще поеме отговорността по сключването на договори с участниците в конкурса (наричани "партньори на НАСА"), а също ще предоставя на компаниите участници достъп до собствените си ресурси и експерти. Отделно НАСА се задължава да премира участниците за постигането на едни или други по-рано заявени резултати, които са важни етапи в разработката. За Boeing сумата на бонусите е 25,6 млн. долара, а за Sierra Nevada – 20,6 млн. долара. Сумите за премии за останалите участници не се съобщават.

В момента завършва първият етап по разработка на космически технологии от частните компании, който ще продължи до май 2012 г. По думите на шефа на НАСА – Чарлз Болдън, всички компании участнички вече са показали значителни успехи и се придържат към по-рано заявените планове. В рамките на този етап от разработката участниците са получили от НАСА около 270 млн. долара. От тази сума на Boeing се падат 92,3 млн. долара, на SpaceX – 75 млн. долара, на Sierra Nevada Corp. – 80 млн. долара, и на Blue Origin – 22 млн. долара.

От всички участници в CCDev към настоящия момент самостоятелно апарат в Космоса е успяла да пусне само компанията SpaceX. На сайта на компанията е заявено също, че до края на 2011 г. космическият кораб Dragon ще достави първия товар на Международната космическа станция. НАСА още не е дала разрешение за скачване, но не е и забранила, докато „Роскосмос“ обяви, че от съображения за безопасност не позволява скачване. Това заявява пред "Российская газета" Владимир Соловьов, ръководител-полети на руския сегмент на МКС.

Още новини от сферата на технологиите четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още