IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАСА ще измерва топенето на ледовете с орбитален лазер

За първи път от 10 години насам САЩ ще изпозлват космическата технология за измерването на ледовете, която ще следи динамиката в топене при двата полюса

17:20 | 15.09.18 г. 1
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Космическия апарат "Айссат-2" на НАСА, който ще измерва ледовете на Земята с авангарден лазер, беше изстрелян с ракета "Делта 2" от базата "Ванденбърг" в Калифорния, съобщава БТА.

Мисията е "изключително важна за науката", каза по-рано Ричард Слонакър, който отговаря за програмата "Айссат-2" в НАСА.

Почти 10 години американската космическа агенция няма орбитален апарат, който да измерва дебелината на ледената покривка по планетата. Предишната мисия "Айссат" продължи от 2003 до 2009 г. Благодарение на нея специалистите научиха, че шелфовете изтъняват, и че площта, покрита с лед в Гренландия и Антарктика, намалява. Оттогава събирането на данни става със самолет, който лети ледените шапки на двата полюса. 

Новият космически апарат ще даде възможност на специалистите да разберат колко допринася топенето на ледовете за покачването на океанското ниво.

"Ще получим възможност да изследваме начина, по който ледът еволюира през една година" - каза Том Уогнър от програмата "Криосфера" (земен лед) на НАСА. Комбинирането на тези точни данни с известните от предишни години ще подобри разбирането на климатичните промени и ще даде възможност за по-добри прогнози за покачването на морското ниво.

"Айссат-2" е оборудван с два лазера, от които единият е резервен. Те са с много по-добри показатели от използвания за предишната мисия.

Въпреки мощността си, лазерният лъч няма да е толкова топъл, че да разтопява леда, защото орбиталният апарат ще е на височина 500 км над Земята.

Лазерът на "Айссат-2" ще е с 10 000 пулса в секунда, при 40 за предшественика му. Затова данните ще са много по-подробни. Измерванията ще се правят на всеки 70 см по траекторията на спътника. Освен дебелината на леда и повърхността, която покрива, той ще измерва наклона на основата.

Мисията "Айссат-2" е предвидена за три години, но спътникът има достатъчно гориво за десетилетие, ако бъде решено да бъде продължена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
sportislife
преди 5 години
Доверете се на Алтернатива Файненшъл ООД и ведната ще усетите позитивите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още