IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq призна за проблеми при борсовия дебют на Facebook

Въпреки това от борсата твърдят, че не са повлияли на цената на акциите

15:20 | 21.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nasdaq призна за проблеми при борсовия дебют на Facebook

Американската фондова борса Nasdaq призна, че технически проблеми в напълно електронната ѝ платформа за търговия са допринесли за неравния старт на първичното публично предлагане на Facebook.

Тя същевременно отрече, че това е повлияло на цената на акциите, която в края на първия ден за търговия въпреки високите очаквания се стабилизира малко над цената на емисията, пише Wall Street Journal.

В петък сутринта се стигна до 30-минутно закъснение и допълнителни проблеми в търговията с акции на Facebook, които обезпокоиха търговците през целия ден. Те често не са знаели дали техните поръчки са били изпълнени или отменени.

Главният изпълнителен директор на Nasdaq Робърт Грайфелд е признал пред Wall Street Journal, че е имало значителни проблеми с поредица анулирания. Това обаче не се е оказало решително, въпреки че фондовият пазар "дълбоко се срамува" заради техническите проблеми. Въпреки многократните тестове, грешката не е била открита преждевременно. Грайфелд обяви и началото на задълбочена проверка на системата. 

Грайфелд окачестви първия ден на търговия като „успешен“. „Той беше сравнително успешен, но ние определено не сме доволни от нашата работа", каза той пред New York Times. Нищо в данните за фондовите борси не говори за това, че авариите са повлияли на курса на акциите на Facebook. "При разумно наблюдение може да се заключи, че не е имало ефект върху цената на акциите".

С цена от 38,23 долара акциите на Facebook поскъпнаха през първия ден с едва 0,6% над емисионната стойност от 38 долара. Краткосрочно курсът се повиши над 42 долара и веднага след това отново пое надолу.

Според информация на запознати източници Morgan Stanley, като водеща банка при борсовия дебют, е помогнала значително курсът да се задържи над емисионната стойност чрез значителни покупки.

Битуващите съмнения за бизнес модела на социалната мрежа не са отминали, пише още WSJ. С нетърпение пазарните анализатори очакват по-нататъшното движение на цената през тази седмица.

Facebook отказа да коментира случилото се. Самият основател Марк Зукърбърг се е оженил в деня след първичното публично предлагане за дългогодишната си приятелка Присила Чан, която наскоро приключи следването си по медицина. Те отпразнуваха сватбата си в тесен кръг и я обявиха публично в страниците си във Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
BSE Will Rise
преди 11 години
38$ е емисионната стойност на акциите, а не номиналната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още