IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наско Стаменов - комуникаторът на науката

Специалистът по нанотехнологии коментира любовта си към научните изследвания и въпроса има ли най-добър материал в света

15:55 | 18.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Как науката достига до обикновените хора и кой превежда нейния сложен език, превръщайки го в разбираем за онези, за които научните изследвания са нещо толкова далечно?

Тази роля се пада на комуникаторите на науката - хората, които свързват учените с общата публика, която не е съвсем наясно какво точно правят те. Това разкри в седмичното технологично предаване Update по Bloomberg TV Bulgaria Наско Стаменов, специалист по нанотехнологии.

По думите му терминът се е зародил в Англия и е свързан с тенденцията учените да се вглъбяват в работата си, така че външните хора нямат представа какво точно правят те.

Самият Стаменов е възприел тази роля и макар да не знае дали е успял да запали някого по науката, и в частност по химията, е категоричен, че онова, което умее да прави добре, е да говори с любов за научните открития.

Именно като комуникатор на науката Стаменов накоро се включи в събитие, което имаше за цел да разкрие дали в света има материал, който можем да наречем “най-добър”.

“Най-добър материал няма, защото няма такъв материал, който да се справи с всяка задача, която му бъде поставена. Но с малка историческа справка погледнахме няколко интересни класове материали, които се ползват от човечеството, като наблегнахме и на материали, които допреди 20 години се смятаха за излезли от научна фантастика”, коментира той.

По думите му фокусът на дискусията е паднал върху самолетите, направени от композитни материали (пластмасови самолети с малко метал в тях), които се смятат и за  бъдещето на публичната авиация.

“Също така говорихме и за най-различни импланти и специални матрици за кости, които постепенно изчезват, докато костта се възстановява около тях”, допълва Стаменов.

Всъщност с биоразградимите импланти се работи на много места по света, включително има подобни проекти и в България. Повече за тях вижте във видеото. 

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още