IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Насърчаването на жените в технологиите трябва да започне от ранна детска възраст

До този извод стигнаха участниците в кръгла маса, организирана в София

16:12 | 13.03.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Насърчаването на жените да се включват по-активно в технологичната индустрия трябва да започне не след като завършат университет, а още от най-ранна детска възраст. До този извод стигнаха участниците в кръгла маса на тема „Жените в технологичния сектор: Възможности и предизвикателства“, организирана от Tek Experts в София.  

81% от респондентите в международно проучване на Tek Experts „Жените в сферата на ИТ 2019“, което ще излезе през април тази година, смятат, че училищата трябва да правят повече, за да привличат жените в свързаните с технологиите предмети.

67 на сто пък са на мнение, че идеята жените да бъдат част от IT индустрията трябва да бъде промотирана сред децата, докато те все още учат.

„Трябва да започнем още от детската градина и от училищата“, коментира Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ. По думите ѝ това може да се случи чрез използването на т.нар. геймификация, като инструмент за насърчаване на момичетата по начин, който е достъпен и привлекателен за децата. „Късно е да започнем да адресираме тези проблеми в университета“, категорична е тя.

По думите на проф. Румяна Стоилова, съосновател и член на борда на Български център за жените в технологиите (БЦЖТ), проблемите на жените в кариерен план започват след завършването на образованието, но неправителствените организации могат да играят добра роля за стимулиране интегрирането на дамите в технологичния свят.

Ролята на учебните заведения, но и на държавата, в този процес е огромна. 53% от анкетираните в рамките на проучването вярват, че правителството трябва да въведе стимули за училищата и университетите, за да могат да привличат повече жени в индустрията.

Всичко това е особено важно, тъй като вече не говорим само за категорично обособена ИТ индустрия, а за навлизането на технологиите в абсолютно всеки един сектор, коментира Даниела Ганчева от Tek Experts. “Нужно е момичетата да се подготвят още от детската градина за всички тези нови умения, от които се нуждаят“, категорична е тя.

Според София Лятева, съорганизатор на Google Developers Group Sofia и общността Women Techmakers Sofia, най-големият проблем са ролите, в които са поставяни жените. По думите ѝ е необходимо дамите да бъдат насърчавани да се развиват в професии, които са смятани за мъжки.

Бизнесът също може да направи много, за да привлича дамите на технологични позиции. Според проучването 54% от анкетираните силно вярват, че е важно жените да бъдат част от индустрията, защото те имат различен подход към решаването на проблеми.

Гъвкаво работно време, възможностите за работа от вкъщи, допълнителни медицински грижи за майките и децата им, подкрепа на бащинството, са част от стимулите, които могат да мотивират жените да работят на подобни позиции, стана ясно по време на кръглата маса.

Според участниците в дискусията дамите проявяват по-голяма креативност в рамките на работните задачи, справят се по-добре с решаването на проблеми и са по-добри в работата по няколко неща едновременно.

Международното проучване на Tek Experts показва още, че 50% от анкетираните вярват, че специалните бонуси за насърчаване на дамите помагат за привличането им. 60% пък са на мнение, че компаниите трябва да развиват специални програми, за да привличат жени.

Част от жените предпочитат да се специализират в сегменти от индустрията, които отговарят повече на баланса, който се опитват да постигнат между личния и професионалния живот, твърди проф. Румяна Стоилова. По думите ѝ те по-често предпочитат QA позиции, защото им позволява да ги съчетават с живота им на майки.

Същевременно дамите остават по-малко уверени в способностите си в сектора спрямо мъжете. Огромен процент от жените, които кандидатстват по дадена обява за технологично работно място, са склонни да подадат документи, ако изпълват около 90% от изискванията, твърди още Детелина Смилкова. Същевременно мъжете са много по-готови да рискуват, дори и да не отговарят на значителен процент от изискванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Жените трябва да се насърчават да играят с кукли в най-ранна детска възраст, а не да се занимават с каквито и да е било технологии. Тези, които са стигнали до безумния извод в заглавието преди 10-ти са славили маркс, енгелс и ленин, а сега се пишат най-големите експерти по пазарна икономика. Другари, смешни сте просто когато започнете да говорите за капитализъм и пазарна икономика. Нали само го плюехте този капитализъм как щял да изчезне и социализЪма щял да го замени. Може би затова и капитализЪма ви си е чист социализъм и вие и до днес не правите разликата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
V.At.
преди 5 години
Все пак би било добре да се изясним. Какво точно ни е приоритета? Повишаване на раждаемостта сред по-интелигентната част от населението, или равен брой на жените и мъжете в IT сферата.Защото колкото и да се правят непрекъснати опити, за сега мъжете не могат да забременяват.А тази възможност прави жените много по-уникални и много по-важни от присъствието им в IT сферата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още