IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО създава нов космически команден център в Германия

Съоръжението ще противодейства на заплахите за сателитната инфраструктура в орбита

12:58 | 21.10.20 г.
<p>
	Йенс Столтенберг. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Йенс Столтенберг. Снимка: архив Ройтерс

НАТО ще създаде нов космически команден център в Германия, насочен към противодействие на заплахите за сателитната инфраструктура в орбита, обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

„Някои държави - включително Русия и Китай, разработват антисателитни системи, които могат да заслепят, деактивират или свалят сателити и да създадат опасни отломки в орбита“, казва Столтенберг в съобщение по имейл. „Трябва да подобрим разбирането си за предизвикателствата в космоса и способността ни да се справим с тях“, допълва той.

Създаването на центъра в авиобазата Рамщайн в Германия трябва да бъде договорено по време на среща на министрите на отбраната на НАТО, която започва в четвъртък, допълва Столтенберг.

Ходът на НАТО подчертава засиления фокус върху космическите заплахи. В края на миналата година НАТО реши да определи космоса като петата конфликтна точка заедно с въздуха, морето, сушата и киберпространството.

Страни като САЩ и Франция вече очертаха собствените си планове за създаване на военни космически командни програми.

„Центърът ще осигурява космическа подкрепа за операциите на НАТО, ще позволява споделяне на информация и координиране на нашите дейности“, казва още Столтенберг.

Около половината от около 2000 сателита, които в момента обикалят около Земята, са собственост на страни от НАТО. ЕС вече е похарчил милиарди за изстрелване на сателити, съставляващи неговото съзвездие за геолокация „Галилео“ и системата за наблюдение на Земята „Коперник“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още