Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Недостигът на компоненти засегна резултатите на Philips

Компанията се бори с последствията от изтеглянето от пазара на проблемни свои обдишватели

Недостигът на компоненти засегна резултатите на Philips

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Нидерландската компания за здравни технологии Philips заяви, че очаква основната ѝ печалба за четвъртото тримесечие да спадне с около 40% до 650 млн. евро, засегната от международния недостиг на компоненти и от последиците от масовото изтегляне на обдишватели, предава Ройтерс.

Сравнимите приходи от продажби са спаднали с 10% на годишна база до 4,9 млрд. евро, посочва Philips в предупреждението си за печалбата, поради недостига на части, липсата на капацитет за товарен превоз и заради клиентите, които отлагат поръчките си.

Приходите от продажби са с около 350 млн. евро по-ниски спрямо това, което Philips очакваше. Това означава 1% понижение на сравнимите продажби през 2021 г., въпреки компанията прогнозираше леко повишение.

Проблемите с веригите на доставките допринесоха за притесненията, свързани с изтеглянето на обдишватели, тъй като повече устройства трябва да бъдат поправени, отколкото се очакваше по-рано.

Още по темата

Миналата година Philips отдели 500 млн. евро за операцията, тъй като изчисли, че ще замени до 4 млн. обдишватели и други устройства по целия свят. Причина за това е, че част от полиуретановата пяна в тях може да се разгради и да стане токсична.

Цената на акциите на Philips спадна с около една трета, откакто компанията обяви изтеглянето на устройствата през април миналата година.

Фирмата ще публикува пълните си тримесечни и годишни резултати на 24 януари.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Тежките процедури затрудняват преместването на външни ИТ специалисти в България