IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на компоненти засегна резултатите на Philips

Компанията се бори с последствията от изтеглянето от пазара на проблемни свои обдишватели

12:56 | 12.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Нидерландската компания за здравни технологии Philips заяви, че очаква основната ѝ печалба за четвъртото тримесечие да спадне с около 40% до 650 млн. евро, засегната от международния недостиг на компоненти и от последиците от масовото изтегляне на обдишватели, предава Ройтерс.

Сравнимите приходи от продажби са спаднали с 10% на годишна база до 4,9 млрд. евро, посочва Philips в предупреждението си за печалбата, поради недостига на части, липсата на капацитет за товарен превоз и заради клиентите, които отлагат поръчките си.

Приходите от продажби са с около 350 млн. евро по-ниски спрямо това, което Philips очакваше. Това означава 1% понижение на сравнимите продажби през 2021 г., въпреки компанията прогнозираше леко повишение.

Проблемите с веригите на доставките допринесоха за притесненията, свързани с изтеглянето на обдишватели, тъй като повече устройства трябва да бъдат поправени, отколкото се очакваше по-рано.

Миналата година Philips отдели 500 млн. евро за операцията, тъй като изчисли, че ще замени до 4 млн. обдишватели и други устройства по целия свят. Причина за това е, че част от полиуретановата пяна в тях може да се разгради и да стане токсична.

Цената на акциите на Philips спадна с около една трета, откакто компанията обяви изтеглянето на устройствата през април миналата година.

Фирмата ще публикува пълните си тримесечни и годишни резултати на 24 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още