IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неизвестна китайска компания купува холандската Nexperia за 3,6 млрд. долара

Сделката обаче трябва да бъде одобрена от Американската комисия за чуждестранни инвестиции

11:34 | 26.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Малко известната китайска компания Wingtech Technology Co, определяща себе си като един от най-големите производители на смартфони в света, възнамерява да купи холандската Nexperia за 25,2 млрд. юана (3,6 млрд. долара), съобщава Bloomberg. 

Wingtech ще придобие 75,86% от акциите на производителя на микропроцесори, които Nexperia е продала на консорциум от китайски инвеститори още през 2016 г. Това ще съсредоточи контрола върху холандската компания в ръцете на Wingtech, която сглобява устройства на Huawei Technologies Co, Lenovo Group Ltd и Xiaomi Corp.

Китай се опитва да се освободи от своята зависимост от чуждестранните технологии, инвестирайки милиарди долари в производството на полупроводници, считани за жизненоважни за китайската икономика.

Сделката с Nexperia изисква одобрението на Американската комисия за чуждестранни инвестиции, която вече спря няколко мащабни сливания през годината. Опасенията около придобиването на технологии от китайски компании нарасна значително, откакто американският президент Доналд Тръмп обвини Китай в кражба на американска интелектуална собственост.

Самата Wingtech не е особено популярно име в технологичната индустрия. Тя е основана през 2006 г. от Дзан Сюеджън, бивш инженер в ZTE Corp.

Подобно на компанията, която сглобява моделите на iPhone Hon Hai Precision Industry Co., Wingtech прави това и с устройства на други марки.

Нейната цел е да навлезе в сегмента на полупроводниците, включително при проектирането, производството и сглобяването на чипове.

За 2017 г. компанията е отчела печалба в размер на 16,8 млрд. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още