Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Нели Крус обяви ACTA за мъртва

Блогърите обаче все още не вярват на ЕК и чакат окончателния вот през юни

Нели Крус обяви ACTA за мъртва

Нели Крус в Брюксел. Снимка: Ройтерс

В Европейската комисия подкрепата към спорния договор за авторското право Acta се разпада все повече. „Вече не бива да се притеснявате за Acta", заяви еврокомисарят за цифровия дневен ред Нели Крус в петък пред мрежовите активисти по време на конференцията re:publica в Берлин. Много е вероятно договорът да не влезе в сила, също както и законът Sopa (Stop Online Piracy Act) не бе приет в САЩ, декларира комисарят по цифровите технологии, цитиран от DPA.

Многото протести срещу ACTA са послужили за будилник на политиците в Брюксел. Досега Европейската комисия защитаваше спорното споразумение и заяваше, че първо ще изчака мнението на Съда на Европейските общности (СЕО). Отговорността за Acta не е на Крус, законът е в ресора на европейския комисар по търговията Карел де Гухт.

Съюзът Digitale Gesellschaft (Цифрова общност) приема като положително изявлението на Крус. Въпреки това споразумението е далеч от завършеност, казва председателят на сдружението Марк Бекедал пред Deutsche Presse-Agentur. „Ние разчитаме на гласуването в Европейския парламент. Дотогава може да се случат много неща". Сдружението призовава към акции срещу Acta до самото гласуване, което се очаква в началото на юли.

Говорител на Нели Крус заяви след речта ѝ, че позицията на Европейската комисия не се е променила, като все още се чака решението на Съда. Крус не е казвала, че Acta е мъртва, но наблюдавала "политическата реалност".

Международното "Търговско споразумение за борба с фалшифицирането" е предназначено за ограничаване на пиратството в интернет. Споразумението бе договорено през 2010 г. между ЕС, САЩ и девет други държави. По-рано тази година ЕС подписа споразумение, но сега се нуждае от одобрението на Европейския парламент и държавите-членки. Като краен срок за гласуване в Европейския парламент се обсъжда началото на юли. Много държави от ЕС обаче отказаха да парафират споразумението.

В рамките на re:publica Крус похвали дейността на активистите в мрежата, много от които са присъствали на конференцията. „Това е един нов и силен политически глас“, заяви комисарят. Макар да не споделяла всички искания, тя поздрави нововъзникналата сила за откритостта ѝ. „Най-доброто на интернет е, че той е открит и свободен. Искам да остане такъв“.

В същото време Крус се изказа в речта си на конференцията и за справедливо заплащане на творците. „Преходът от аналогово към цифрово не означава, че съдържанието винаги е безплатно. Въпреки това светът се нуждае от нови начини за разпространение на съдържание и заплащане на дейността“. Остарелите правила понякога са си пречили - като авторското право например. Някои хора обаче били твърде мързеливи, дори за да си признаят, че светът се е променил.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Страните от ЕС завършиха оценката на рисковете пред сигурността на 5G мрежите им