IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Netflix и eBay са платили 2,5 млн. долара данъци във Великобритания за 2016 г.

Отново на дневен ред излиза въпросът как американските компании структурират бизнеса си, за да плащат по-малко в Европа

12:33 | 12.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Netflix и eBay, две от американските технологични компании с милиони британски потребители, заедно са платили под 1,9 млн. паунда (2,5 млн. долара) данъци във Великобритания миналата година, което повдига въпроса за това как мултинационалните фирми структурират бизнеса си, за да плащат минимални данъци, пише Financial Times.

Британското звено на eBay е платило 1,6 млн. паунда данъци при 7,6 млн. паунда печалба и 200 млн. паунда приходи миналата година, сочат документи на компанията за електронна търговия. Въпреки че компанията преди това е казала на американските власти, че е регистрирала повече от 1,3 млрд. паунда приходи във Великобритания през 2016 г. Приходите, отчетени в САЩ, включват комисионите, които eBay е получила от продажби във Великобритания, но тези данни не са включени в британската ѝ сметка.

Вместо това звеното във Великобритания твърди, че приходите му идват от предоставянето на маркетингови и рекламни услуги на швейцарското звено на eBay, eBay International.

Отделно от това последните документи на Netflix във Великобритания показват, че видео стрийминг услугата е отчела 39% спад на данъците си в страната до под 300 хил. евро миналата година, докато приходите и печалбата ѝ във Великобритания са достигнали съответно 22 млн. и 1 млн. евро.

Базираната в Калифорния компания, която има около 6,5 млн. абонати в страната, отчита всичките си приходи от абонаменти от британски потребители чрез своята компания майка Netflix International, която е базирана в Холандия.

Ampere Analysis, базирана в Лондон компания за проучвания, прогнозира, че Netflix е генерирала 520 млн. долара приходи от абонаменти във Великобритания миналата година – около 20 пъти повече спрямо официално обявеното в документите ѝ, като това е на базата на броя на британските потребители и цените на абонаментите.

Проблемът с американските технологични гиганти, които използват сложни корпоративни структури, за да избягват големите данъци в Европа, се превръща във все по-важен политически въпрос. По-рано този месец Европейската комисия (ЕК) изпрати Ирландия в съда, защото не е успяла да събере 13 млрд. долара данъци от Apple и обвини Люксембург за това, че е предложил специално отношение на Amazon.  

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още