IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Netflix изненада неприятно инвеститорите като не изпълни част от прогнозите

Покачването на цените на абонаментните планове даде добър сигнал на пазара, но може би оптимизмът беше прекалено висок

10:32 | 18.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Прогнозата на Netflix за приходите за първото тримесечие се оказа малко под очакваното от Wall Street, дори и след рекордно тримесечие по брой нови абонати. Новината изпрати цената на акциите на най-голямата видео стрийминг услуга в света с 4% надолу, предава Ройтерс.

Инвеститорите може да са се надявали на повече, след като Netflix обяви покачване на цените на абонаментните си планове в САЩ по-рано тази седмица, което обичайно е сигнал, че търсенето е голямо.

"Резултатите няма да изтласкат акциите по-нагоре от сегашното им равнище, тъй като повечето добри новини вече бяха обявени след голямо рали по-рано този месец", коментира старши анализаторът на Investing.com Харис Ануар.

Компанията пусна своя популярен антиутопипен филм "Кутия за птици" в края на декември, който помогна за привличането на 8,8 млн. нови платени абонати през четвъртото тримесечие.

Въпреки това инвеститорите изглежда са отразили това покачване на цената в техните оценки, изтласквайки стойността на книжата на Netflix с над 50% нагоре от края на декември досега.

Компанията залага бъдещето си на глобална експанзия и създаването на оригинални телевизионни предавания и филми, за да привлича нови потребители и да ги убеждава да плащат месечни абонаменти.

Но тя се сблъсква с все по-голяма конкуренция от утвърдени телевизионни и филмови продуценти като Walt Disney, която спря да ѝ предоставя нови филми, за да пусне собствена стрийминг услуга по-късно тази година.

AT&T и Comcast също работят по собствени стрийминг предложения.

"Опасението е, че международни играчки като Disney и Amazon няма да се предадат без битка, а и двете имат финансова възможност да се конкурират доста сериозно", коментира Джордж Салмън, анализатор от Hargreaves Lansdown. "Битката за вниманието на зрителите тепърва ще става ожесточена". 

Главният изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс отхвърли тези опасения по време на излъчвано на живо интервю след обявяването на финансовите резултати на компанията. По думите му и сега услугата се конкурира с много играчи.

За четвъртото тримесечие Netflix отчете приходи за 4,19 млрд. долара за тримесечието, което завърши през декември, малко под очакваните 4,21 млрд. долара, прогнозирани от Wall Street, сочат данни на Refinitv.

Прогнозата ѝ за приходите за първото тримесечие е за 4,49 млрд. долара, малко под очакваните 4,61 млрд. долара. Нетната ѝ печалба за първото тримесечие ще достигне 253 млн. долара, доста под прогнозата на Wall Street за 371 млн. долара.

Wall Street е свикнала бързо растящата Netflix лесно да надминава прогнозите. Без особено добро тримесечие и амбициозна прогноза, книжата на компанията понижиха стойността си с 4 на сто по време на следоборсовата търговия до 339,40 долара.

Netflix отчете 30 цента печалба на акция за тримесечието. Сумата е по-ниска на годишна база заради по-високите разходи, но е над средната прогноза на анализаторите за 24 цента на акция според Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още