IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Neuralink показа как маймуна играе видео игра чрез чипове в мозъка си

Две устройства са поставени в мозъчната кора на животното

17:30 | 09.04.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Neuralink, компанията на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, публикува видео в YouTube, в което се показва как маймуна, наречена Пейджър, играе видео играта Pong, използвайки чипове в мозъка си, пише CNBC.

Видеото от 3 минути и 27 секунди, което Мъск сподели и в Twitter, показва как животното успява да контролира компютъра чрез мозъчната си активност.

“Маймуната буквално играе видео игра телепатично, използвайки мозъчен чип“, написа Мъск в Twitter.

Във видеото говорител се опитва да обясни как Пейджър е в състояние да играе Pong с ума си.

9-годишната маймуна, която има две устройства на Neuralink, поставени от двете страни на мозъка ѝ преди около шест седмици, се е научила как да използва джойстик, за да мести курсора към целите си на екрана, в замяна на бананово смути, давано през сламка, се посочва в клипа.

Говорителят обяснява, че устройствата „Link” на компанията регистрират невронната активност на Пейджър, докато той си взаимодейства с компютъра. Това е възможно благодарение на повече от 2000 малки проводника, имплантирани в частите на мозъка, отговарящи за координацията на движенията на ръцете.

След това данните се подават към „алгоритъм за разкодиране“, за да се предскажат предвидените движения на ръката на Пейджър в реално време.

Neuralink твърди, че след като декодерът е бил калибриран, маймуната е успяла да го използва, за да мести курсора там, където иска той да отиде, вместо да разчита на джойстика.

Всъщност видеото в YouTube показва Пейджър, който контролира елемент в аркадната игра Pong, докато джойстикът е изключен.

През август Neuralink представи на живо демо на своята технология при три прасета. Публиката можеше да види в реално време невронните сигнали от едно от прасетата.

Базираната в Сан Франциско Neuralink иска да ускори темпото, с което информацията може да се предава от човешкия мозък към машина. Въпреки че технологията е все още нова, Neuralinkсе надява, че скоро устройства ще позволяват на парализирани хора да използват мозъка си, за да управляват машини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
друго си е някой друг да ти дърпа конците , нали , солярка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
В крайна сметка нали затова инвестираме за да можем дълго време да си харчим милионите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Доста добри технологии най-вече за хора с различни заболявания като парализа , инсулти и т.н. С един механизиран крак/ръка ще може да води нормален живот. А пък парализираните с малко "умен" дом ще могат да командват всичко в тях. Хубаво е,че за в бъдеще се открива напълно възможността да си свалиш спомен или дори цялото съзнание в ново тяло (роботско). Готино ! Дано доживеем тези времена :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
мда ... клипчето е доста впечатлително ... дядя вова виж хората какво постигат с банани , вие в рассия същото искате да постигнете но с бой и глад ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още