IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

News Corp. налага вътрешна цензура

Концернът забрани на своите издания да публикуват информация за скандала с News of the World. Оказва се, че вестникът е шпионирал и компютри на тайни агенти

13:53 | 30.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Последният брой на News of the World излиза от печат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Последният брой на News of the World излиза от печат. Снимка: Ройтерс

Медийната империя News Corp. на австралийския магнат Рупърт Мърдок е забранила на своите издания да публикуват информация, свързана с шумния скандал около таблоида News of the World, пише Wall Street Journal.

Според финансовия ежедневник вчера New York Post - част от холдинга на Мърдок, получил указание да не засяга темата.

"По-рано компанията е наложила същото ембарго върху публикации в нейните вестници в Обединеното кралство", пише водещият финансов всекидневник в САЩ, който също е собственост на Мърдок.

Главният редактор на New York Post Кол Алън обяснил на екипа си, че причина за тази стъпка е сериозният характер на обвиненията срещу News of the World от двете страни на Атлантика, "а не нарушения, извършени от някой вестник" сред засегнатите от ембаргото.

Преди две седмици САЩ започнаха разследване във връзка с дейността на News of the World, който беше закрит след разкрития за злоупотреби и подслушване. 

Представители на американското правителство неведнъж са подчертавали, че разследването е разпоредено единствено въз основа на обвиненията в британския Daily Mirror . Вестникът твърди, че журналисти от News of the World са нарушили и щатските закони - опитали се да купят от нюйоркски полицаи списък с телефонни номера на жертвите от атентатите на 11 септември 2001 г. След това се канели да хакнат гласовите пощи на загиналите, за да проучат последните им SMS-и и обаждания.

Междувременно британската полиция разширява разследванията си срещу вече закрития булеварден вестник News of the World, предаде DPA. Нова специална част ще трябва да проучи доказателства за това, че вестникът, с помощта на електронни писма, съдържащи „Троянски коне“, е хаквал и шпионирал и компютри, заяви говорител на Скотланд Ярд. Според британската полиция е бил шпиониран и компютъра на таен агент.

Медийният скандал с подслушвани телефони, подкупени полицаи и други нелегални методи за разследвания разтърси Великобритания през миналите няколко седмици. Около 4000 телефона на известни личности, сред които и членове на Кралската фамилия, както и на войнишки вдовици, са били подслушвани от сътрудници на вестника.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още