IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

News Corp. пусна неделно издание на Sun

Със Sun on Sunday Мърдок иска да спечели обратно част от 2,7-милионната аудитория на News of the World

17:17 | 26.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мърдок позира с най-новия вестник в империята си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мърдок позира с най-новия вестник в империята си. Снимка: Ройтерс

Първият брой на неделното издание на вестник Sun на медийната империя на Рупърт Мърдок, който носи името Sun on Sunday, вече е факт.

Вестникът, който досега излизаше от понеделник до петък, вече ще излиза и в неделя. Идеята на Мърдок е с неделното издание, с общо 120 страници, да бъде спечелена обратно поне част от 2,7-милионната читателска аудитория, която медийният магнат изгуби след закриването на News of the World заради скандала с подслушването на мобилни телефони, пише New York Times.

Неделното издание на Sun се появи едва седмица след като Мърдок обяви намеренията си да увеличи седмичния обем на таблоида. Формулата на изданието остава непроменена - клюки,  снимки и много спорт.

Но за разлика от преди голите гърди на "момичето на вестника" на трета страница са заменени със снимка на популярна поп-певица, облечена малко по-скромно, за да може да бъде привлечена и неделната семейна аудитория, посочва Ройтерс. 

Първото издание е с вида на класически таблоид. „Аманда Холдън ексклузивно" пише на заглавната първа страница, разкривайки историята на русата старлетка и нейното бебе. "Сърцето ми спря за 40 секунди", гласи заглавието. На четирите страни 41-годишната разказва за животозастрашаващо кървене по време на нейното "кошмармо раждане." Това беше "история на жените", обяснява управляващият редактор на Sun Дейвид Уудинг. „Звезди, здраве, нещо за сърцето“.

Основната политическа статия бие енергично барабаните на войната. Великобритания ще се включи в рамките на две години във войната срещу Иран, прогнозира вестникът, позовавайки се на военното ръководство. За да се предотврати това има само една възможност - иранците ще трябва да свалят техния режим сами.

Няма ги обаче пикантните истории за интимния живот на спортни звезди и за похожденията на известни личности. Липсва и "жилото" от преди, с което се разкриваха лъжите на политици и уреждането на мачове. Те бяха запазена марка на News of the World.

„Неделният Sun изглежда доста поукротен", заяви пред телевизия BBC коментаторът по медийни въпроси на вестник Daily Telegraph Нийл Миджли.

За впечатляващия дебют Мърдок не е пожалил средства, пише Der Spiegel. Във вътрешната част пишат скъпоплатеният политически коментатор Тоби Янг, знаменитият готвач Хестън Блументал и известния британски модел Кейти Прайс. За дебелият 45 страници спортен раздел като коментатор е ангажиран бившият капитан на Манчестър Юнайтед капитанът Рой Кийн.

В редакционна статия в дебютното неделно издание на Sun се посочва, че "репортерите от вестника ще се подчиняват на строг етичен кодекс и ще се дистанцират от методите, които доведоха до закриването на News of the World“.

Мърдок лично наблюдава старта през последните дни. Вместо да е в новата централа в Ню Йорк на медийния си концерн News Corp., където да управлява делата, той се грижи през цялата седмица в Лондон за оформлението, журналистите и рекламодателиъе. Редакционната колегия на Sun e  работила извънредно, за да се постигне допълнителната продукция. Шефът идва от време на време в нюзрума, за да развесели колегите си.

В Twitter Мърдок редовно осведомява за напредъка, а въодушевлението му изглежда истинско. В сряда той пише, че 90% от британците знаят за новия вестник, а в четвъртък обяви, че четивото ще се появи на пазара за 50 пенса. Малко по-късно Мърдок споделя, че рекламните площи са разпродадени. Вестникът се появи в тираж от 3 млн. броя, но според издателя и тираж от 2 млн. броя ще задоволи изискванията му.

Абсолютна лудост е, когато главният изпълнителен директор на котиран на борсата концерн се грижи лично за дебюта на сравнително незначителен продукт, коментира биографът на Мърдок Майкъл Уолф в Guardian. Но това без съмнение ще има живителна сила върху осемдесетгодишният медиен магнат.

В действителност Мърдок ще се нуждае от малко разсейване. Защото империята му продължава да е под обсада. Скандалът с подслушването в закрития News of the World заведе следователите от Лондон и в редакциите на Sun и Times. Но вече не става дума само за подслушване на телефони и пощенски кутии, а също и за подкупи на полицейски и военни служители, както и хакването на мейли. Само в Скотланд Ярд са създадени три работни групи, освен това има и една парламентарна комисия за разследване и независим комитет по етика под председателството на съдия Брайън Ливисън.

През тази седмица за първи път Комисията на Ливисън ще се посвети на въпроса за заплащането на полицейските служители - и Sun отново ще попадне под прожекторите. Ще има "кървава баня", пише Independent on Sunday, позовавайки се на запознати с делото. Значителни проблеми все още заплашват и сина Джеймс Мърдок, бивш ръководител на дъщерното дружество на британския вестник - News International. Твърди се, че той е потушил скандала с подслушването в News of the World и е изтрил уличаващи електронни писма. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още