IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Симон: За микрочиповете в ЕС трябва екосистема, фокус и достъп до капитал

Melexis ще увеличи екипа си за R&D в България заради огромната нужда от нови разработки, съобщи вицепрезидентът на компанията

20:00 | 27.05.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Европейският акт за чиповете може да ускори развитието на полупроводниковата индустрия в България и да осигури механизма за дългосрочен растеж. Европейският съюз (ЕС) може да  постигне целта си за 20-процентен дял от световното производство на чипове при собствена визия за индустрията, когато всички страни действат заедно, а не всяка държава поотделно. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Никола Симон, вицепрезидент "Развойна дейност и качество на продуктите" в Melexis.

Европейската комисия (ЕК) предложи през февруари т.г. законодателен акт за интегралните схеми (European Chips Act), който предстои да бъде одобрен от Европейския парламент. В него има набор от мерки за гарантиране на сигурността на доставките, устойчивостта и технологичното лидерство на ЕС в областта на полупроводниковите технологии и приложения.

„Ще отнеме време преди да се усетят ефектите от Европейския акт за чиповете, тъй като трябва да се развие екосистемата“, предупреди Симон.

По думите му изключително важно е в коя област иска да се насочи ЕС. „Има огромно разнообразие от приложения и технологии - за супермощни компютри, за научни изследвания и машинно обучение, за много напреднали технологии, за високоволтови полупроводници, които се влагат в автомобилите – тези технологии са много различни и са в две крайности“, посочи Симон.

Според него важно е не само да има производство на чипове, а да бъде изградена голяма екосистема в Европа. Той смята, че важна част от стратегията на ЕС трябва да бъде капиталът и достъпът до фондовете на Европейският акт за чиповете от страна на малките и средни предприятията и стартъпите, за да не се получи дисбаланс.

IT експертът потвърди, че има много технологии, където се вписва дейността на Melexis – високоволтови полупроводници, сензори с най-различни приложения.

Вицепрезидентът на Melexis съобщи, че през тази година компанията възнамерява да въведе в експлоатация новата си производствена база в София - проект, който е започнал преди пет години.

"С новата сграда ние ще прибавим 15 хиляди квадратни метра площ към съществуващата - 7500 кв. м. Също ще имаме повече площ за R&D дейности, което означава разработване на нови продукти и иновации в света на полупроводниците. Търсенето е налице и нашият пазарен дял се увеличава. Опитваме се да разработваме нови продукти за нови сфери на приложение – в автомобилния сектор, но и извън него", съобщи Никола Симон.
И добави, че компанията ще увеличи екипа си за R&D в България заради огромната нужда от нови разработки.

Как ще се засили връзката между изследванията в университетите и фирмите в ЕС? В кой сектор ще расте Melexis? Повече за плановете на компанията и академията им за развитие на кадри може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Бравос! Мелексис се справят много добре и без еврофондовете, ей сега погледнах, за няколко години са учетворили оборота си у нас... :)))... Една от многото компании, които се развиват много добре на наша почва. Некоя заблудена кoпeйка нема ли да се разпише, нали всичките форумни апокалиптици са по съвместителство заможни бизнесмени...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още