IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк изпревари Токио в класацията на най-иновативните градове

Японската столица остава на второ място, следвана от Лондон

19:00 | 12.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ню Йорк зае първо място в списъка на най-иновативните градове, публикуван днес и цитиран от Ройтерс. САЩ се представят силно заради акцента върху интелигентните технологии и стартъпите.

Миналогодишният победител - японската столица Токио, и британската столица Лондон се нареждат съответно на втора и трета позиция в Индекса на иновативните градове. В топ 10 влизат и други американски градове като Лос Анджелис, Чикаго и Бостън. 

"Това, което наистина ни изненада, е завръщането на САЩ на върха", коментира Кристофър Хайър, директор на доставчика на търговски данни 2thinknow, който публикува годишния рейтинг на 500 града.

Чикаго влиза за първи път във водещата петица от началото на проучването през 2007 година заради растящия брой стартъпи и университети от най-висок ранг, според индекса.

Един от най-големите губещи е Санфранциският залив, приютяващ централите на технологични гиганти от Силициевата долина като Apple, Facebook и Google. Той е слязъл шест места надолу до девето място заради "технологични спорове, бездомност и проблеми с поверителността".

И трите компании поискаха милиарди долари, за да се справят с жилищната криза в Калифорния, тъй като бързоразвиващите се технологични компании предизвикаха протести сред жителите на Северна Калифорния, които ги обвиняват за поскъпването на жилищата.

Индексът взима предвид над 100 показателя, сред които транспорт, инфраструктура, конфиденциалност на гражданите,

зелена архитектура, цени на имотите, пространства за офиси на стартъпи и интернет потребители.

Няколко китайски града също са отбелязали напредък, включително Пекин и Шанхай, което е знак за нарастване на глобалното влияние, според 2тинкнау.

Китай се подготвя да стане първата страна в света с дигитализирана местна валута, задвижвана от блокчейн технология и разпространена чрез цифрови портфейли.

Лондон, Париж и Берлин са единствените три европейски града в топ 20 - по-малко, отколкото през предходната година. Африканските градове се представят най-лошо и са в дъното на индекса.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още