Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ню Йорк заменя уличните телефони с таблети

Пилотният проект започва през май и при успех ще обхване целия град

Ню Йорк заменя уличните телефони с таблети

Ню Йорк заменя обществените телефони с обществени таблети. Снимка: Ройтерс

До седмици американският мегаполис Ню Йорк ще стартира пилотен проект за замяна на класическите монетни телефонни апарати, които все още са в употреба, с таблети. Устройствата ще бъдат здраво закрепени против кражби, съобщи Informationweek.com

Още през май местната администрация стартира проекта с подмяната на 250 улични телефона. На тяхно място компанията City 24/7 ще монтира 32-инчови екрани, които ще предлагат връзка с интернет. Фирмата рекламира устройствата като „публична комуникационна система с моментно свързване с мрежата“. Услугите ще са безплатни за ползване, като тяхната поддръжка ще се финансира с реклами.

Потребителите ще получават от устройствата полезна информация за квартала, в който се намират, като адресите на близки ресторанти, магазини и забележителности. Таблетите ще алармират при заплахи за сигурността и ще дават информация за актуалната ситуация с пътния трафик.

Ако проектът пожъне успех, ще бъдат монтирани още таблети. Бъдещите планове за разширяване на функционалността включват добавяне на поддръжка на Skype, електронна поща и разпръскването на свободен Wi-Fi сигнал около телефонните будки.

Говорител на департамента по информационни технологии и комуникации заяви, че общината ще ползва услугата по силата на франчайзингов договор до 2014 г. Градът ще се опита да получи от гражданите обратна връзка за това как трябва да изглежда общественият телефон на бъдещето.

Този пилотен проект е последната засега част от цяла серия с инициативи за технологична модернизация на града. Преди месеци в голяма част от метрополиса беше пусната публична безжична мрежа.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Борис Джонсън към Джеф Безос: Amazon трябва да плати съответните данъци