IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia очаква тласък на приходите от патентно решение на съда

Компанията ще получава плащания от страна на LG Electronics за ползване на патенти за смартфони

13:43 | 18.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Nokia ще започне да генерира допълнителни приходи, започвайки от текущото тримесечие. Това се дължи на решение на арбитражния съд, което постановява, че южнокорейската компания LG Electronics ще трябва да извърши плащания за използване на патенти на Nokia за смартфони, предава Ройтерс.

Финландската компания заяви, че освен това ще получи еднократно плащане по делото, макар че не разкрива за каква сума става дума. Компаниите започнаха съдебния си спор през 2015 г.

"Вярваме, че това решение потвърждава качеството на портфолиото от патенти на Nokia. Ние продължаваме да виждаме потенциал за допълнителни възможности за лицензиране“, коментира главният юрист на Nokia Мария Варселона в изявление.

Решението е взето от Международния арбитражен съд на Международната камара за търговия.

Nokia наскоро сключи сделки с по-големите производители на смартфони Samsung Electronics и Apple, както и с китайската Xiaomi Technology.

Патентното звено на Nokia генерира 616 млн. евро приходи през първата половина на годината, което е едва 6% от общите приходи на групата. Въпреки това плащанията за лицензи са особено печеливши за Nokia, докато основният ѝ бизнес с телекомуникационни мрежи се бори със спада в индустрията.

"Nokia беше по-бърза от очакваното в сключването на сделки за патенти... Следващият интересен играч ще бъде Huawei”, коментира анализаторът Майкъл Рутанен от компанията за проучвания Inderes.

Той твърди, че все пак приходите от сделката с LG ще бъдат значително по-малки, отколкото от споразумението с Apple, което според него ще донесе около 250 млн. евро годишно.

Книжата на Nokia повишиха стойността си с 0,6% тази сутрин.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още