IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia отново минава на диета

Финландският производител ще съкрати нови над 1000 работни места

15:50 | 17.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производителят на мобилни телефони Nokia отново преструктурира своя глобален ИТ бизнес и ще съкрати до 300 работни места. В допълнение Nokia ще изнесе някои дейности и до 820 служители в други ИТ компании, заяви финландският концерн. По този начин той възнамерява да увеличи ефективността, като намали разходите и създаде ИТ организация, която отговаря на актуалния размер на Nokia. От решението ще бъдат засегнати преди всичко служители на компанията във Финландия, предаде Ройтерс.

Най-новите планове са част от преустройството, обявено през юни 2012 г., поясни Nokia. Групата обяви през миналото лято, че планира да съкрати 10 000 работни места до края на 2013 г. с цел да се намалят разходите и да се запази конкурентоспособността в дългосрочен план.

Компанията доминираше на пазара на мобилни телефони в продължение на повече от десетилетие и до пролетта на 2011 г. беше най-големият в света производител на мобилни телефони. Финландците обаче проспаха развитието на смартфоните и сега изостават зад конкуренцията.

През миналата седмица Nokia обяви, че през четвъртото тримесечие бизнесът се е развил по-добре от очакваното. Като цяло Nokia е продала 86,3 милиона устройства, включително 4,4 милиона смартфони Lumia. Устройствата с операционната система на Microsoft Windows Phone 8 са на пазара от ноември насам. На 24 януари Nokia планира да представи пълния си баланс за четвъртото тримесечие на 2012 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още